PIC: Sarađivat ćemo s institucijama BiH na osiguranju svih vrsta pomoći

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržava pozitivne političke izjave političara u Bosni i Hercegovini (OHR)

Nakon jučerašnjeg izvještaja rezidentnog koordinatora UN-a te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog monetarnog fonda o posljedicama koje će kriza koju je izazvao COVID-19 imati po Bosnu i Hercegovinu, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) još je jednom naglasio da će međunarodna zajednica nastaviti sarađivati sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini na osiguranju materijalne i drugih vrsta pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv bolesti COVID-19, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno te uzimajući u obzir koje su najveće potrebe, prenosi agencija Anadolija.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržava pozitivne političke izjave političara u Bosni i Hercegovini kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, uključujući i nedavnu izjavu i koordinaciju koja se odvija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira potpuno podržava proporcionalne i koordinirane mjere koje preduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv pandemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana Bosne i Hercegovine. Upravni odbor također naglašava potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socio-ekonomske posljedice ove krize”, navodi se u saopćenju PIC-a.

Pokazati jedinstvo

Upravni odbor PIC-a ističe da odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u Bosni i Hercegovini može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavnopravni okvir Bosne i Hercegovine na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana.

Organi vlasti trebaju osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima s terena sve dok kriza traje.

“Vlasti Bosne i Hercegovine trebaju se obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost. Istovremeno, važno je napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti”, navodi se u saopćenju i dodaje:

“Upravni odbor PIC-a apelira na bosanskohercegovačke građane da potpuno poštuju privremene mjere koje donose vlasti kako bi se zaustavilo širenje bolesti COVID-19, što je ključno za uspjeh u ovoj zajedničkoj borbi.”

U saopćenju se navodi i da su se izjavi ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pridružili EUFOR, MMF, Štab NATO-a u Sarajevu, OSCE, Svjetska banka, zatim Švedska, Švicarska, Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope.

Izvor: Agencije