PIC postavio prioritete za bh. vlasti i pozvao na njihovo rješavanje

Rusija se ne slaže s tim komunikeom, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR)

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se posredstvom videoveze kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor još je jednom potvrdio neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Ponovljeno je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine, navodi se u Kominikeu Upravnog odbora PIC-a.

Također je navedeno da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

“Upravni odbor PIC-a pozdravio je napore vlasti na svim nivoima u borbi protiv pandemije COVID-a 19, koji su doprinijeli sprečavanju širenja pandemije i minimiziranju broja smrtnih slučajeva. Stavljanjem po strani aktualnih političkih nesuglasica, funkcioniranje institucija zaduženih za donošenje odluka na državnom nivou imalo je ključnu ulogu u borbi protiv pandemije.”

Zabrinutost zbog sumnjivih nabavki

“Upravni odbor PIC-a pohvalio je bh. građane za suočavanje s tim vanrednim okolnostima, uz značajan stepen discipline, solidarnosti i jedinstva, te izražava saučešće porodicama koje su tokom pandemije izgubile svoje najmilije. Pozdravio je ukidanje vanrednog stanja u entitetima i Brčko distriktu i vraćanje vlada i skupština radnim aktivnostima u skladu s uobičajenim procedurama”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da organi vlasti na svim nivoima moraju koordinirati svoje napore u cilju ekonomskog oporavka cijele Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 2. juna o raspodjeli zajma od 330 miliona eura Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u skladu s postojećim dogovorom.

“U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva na transparentnost i odgovornost prilikom trošenja javnih sredstava i međunarodne pomoći u svakom momentu, a posebno tokom krize. Od suštinskog je značaja da se koordiniraju aktivnosti s nadležnim organima na državnom nivou, kako bi se međunarodna pomoć dostavila na adekvatan i efikasan način.”

Upravni odbor PIC-a naglašava da je zabrinut zbog izvještaja o sumnjivim nabavkama tokom trajanja pandemije u iznosima od nekoliko miliona eura javnih sredstava.

To se jednako odnosi na trošenje javnih sredstava poreznih obveznika, kao i na trošenje sredstava iz zajmova i grantova međunarodne zajednice.

Izmjene i dopuna Zakona o VSTV-u

Pozivaju se organi vlasti Bosne i Hercegovine da provedu potrebne reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su, također, dio programa eurointergracija.

Naglašeno je da su reforme u pravosuđu osnovni prioritet.

“Upravni odbor PIC-a primio je k znanju potrebu da se izvrši reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine kako bi se rješavala pitanja sukoba interesa i druga pitanja vezana za integritet, ojačala neovisnost, disciplinska i profesionalna odgovornost i omogućili pravni lijekovi protiv odluka VSTV-a, pozivajući sve organe vlasti da što prije osiguraju donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u.”

Upravni odbor PIC-a osudio je kontinuirane prijetnje organa vlasti bh. entiteta Republika Srpska da će se povući iz državnih institucija i blokirati procese donošenja odluka na državnom nivou.

Podržan je i rad Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u vezi s pripremama za lokalne izbore 2020.

Upravni odbor PIC-a apelirao je na organe vlasti Bosne i Hercegovine da što prije usvoje dugo očekivani državni budžet za 2020. kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i CIKBiH.

Konačno provesti izbore u Mostaru

Također je pozvao političke aktere da hitno provedu odgovarajuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava u vezi s lokalnim izborima u Mostaru, postignu prihvatljiv dogovor u okviru roka koji je utvrdio Evropski sud te osiguraju da ove godine u Mostaru konačno budu održani slobodni i demokratski izbori prvi put nakon 2008.

Obilježavajući 25. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, Upravni odbor PIC-a naveo je da odaje počast žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama.

Upravni odbor PIC-a sljedeći sastanak održat će 1. i 2. decembra ove godine.

“Ruska Federacija ne slaže se s ovim komunikeom”, saopćeno je iz Ureda viskog predstavnika (OHR).

Izvor: Agencije