Oglasi

PIC postavio prioritete za bh. vlasti i pozvao na njihovo rješavanje

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira zabrinut je zbog izvještaja o sumnjivim nabavkama te je pozvao na usvajanje budžeta i podržao rad Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
Rusija se ne slaže s tim komunikeom, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnikaOHR - arhiva

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se posredstvom videoveze kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor još je jednom potvrdio neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Ponovljeno je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine, navodi se u Kominikeu Upravnog odbora PIC-a.

Također je navedeno da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

"Upravni odbor PIC-a pozdravio je napore vlasti na svim nivoima u borbi protiv pandemije COVID-a 19, koji su doprinijeli sprečavanju širenja pandemije i minimiziranju broja smrtnih slučajeva. Stavljanjem po strani aktualnih političkih nesuglasica, funkcioniranje institucija zaduženih za donošenje odluka na državnom nivou imalo je ključnu ulogu u borbi protiv pandemije."

Zabrinutost zbog sumnjivih nabavki

"Upravni odbor PIC-a pohvalio je bh. građane za suočavanje s tim vanrednim okolnostima, uz značajan stepen discipline, solidarnosti i jedinstva, te izražava saučešće porodicama koje su tokom pandemije izgubile svoje najmilije. Pozdravio je ukidanje vanrednog stanja u entitetima i Brčko distriktu i vraćanje vlada i skupština radnim aktivnostima u skladu s uobičajenim procedurama", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da organi vlasti na svim nivoima moraju koordinirati svoje napore u cilju ekonomskog oporavka cijele Bosne i Hercegovine te pozdravlja odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 2. juna o raspodjeli zajma od 330 miliona eura Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u skladu s postojećim dogovorom.

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva na transparentnost i odgovornost prilikom trošenja javnih sredstava i međunarodne pomoći u svakom momentu, a posebno tokom krize. Od suštinskog je značaja da se koordiniraju aktivnosti s nadležnim organima na državnom nivou, kako bi se međunarodna pomoć dostavila na adekvatan i efikasan način."

Upravni odbor PIC-a naglašava da je zabrinut zbog izvještaja o sumnjivim nabavkama tokom trajanja pandemije u iznosima od nekoliko miliona eura javnih sredstava.

To se jednako odnosi na trošenje javnih sredstava poreznih obveznika, kao i na trošenje sredstava iz zajmova i grantova međunarodne zajednice.

Izmjene i dopuna Zakona o VSTV-u

Pozivaju se organi vlasti Bosne i Hercegovine da provedu potrebne reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su, također, dio programa eurointergracija.

Naglašeno je da su reforme u pravosuđu osnovni prioritet.

"Upravni odbor PIC-a primio je k znanju potrebu da se izvrši reforma Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine kako bi se rješavala pitanja sukoba interesa i druga pitanja vezana za integritet, ojačala neovisnost, disciplinska i profesionalna odgovornost i omogućili pravni lijekovi protiv odluka VSTV-a, pozivajući sve organe vlasti da što prije osiguraju donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u."

Upravni odbor PIC-a osudio je kontinuirane prijetnje organa vlasti bh. entiteta Republika Srpska da će se povući iz državnih institucija i blokirati procese donošenja odluka na državnom nivou.

Podržan je i rad Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u vezi s pripremama za lokalne izbore 2020.

Upravni odbor PIC-a apelirao je na organe vlasti Bosne i Hercegovine da što prije usvoje dugo očekivani državni budžet za 2020. kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje državnih institucija, uključujući i CIKBiH.

Konačno provesti izbore u Mostaru

Također je pozvao političke aktere da hitno provedu odgovarajuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava u vezi s lokalnim izborima u Mostaru, postignu prihvatljiv dogovor u okviru roka koji je utvrdio Evropski sud te osiguraju da ove godine u Mostaru konačno budu održani slobodni i demokratski izbori prvi put nakon 2008.

Obilježavajući 25. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, Upravni odbor PIC-a naveo je da odaje počast žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama.

Upravni odbor PIC-a sljedeći sastanak održat će 1. i 2. decembra ove godine.

"Ruska Federacija ne slaže se s ovim komunikeom", saopćeno je iz Ureda viskog predstavnika (OHR).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.