PIC: Nema više izgovora za zastoje u BiH

Bosna i Hercegovina ne ostvaruje napredak koji međunarodna zajednica želi vidjeti, upozorio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC).

Ovo tijelo, uspostavljeno kao međunarodni nadzor provođenja mirovnog procesa u toj državi, smatra kako ipak postoje razlozi za očekivanje promjena narednih mjeseci.

Vijeće je istaklo nužnost kompromisa o izbornim pravilima za Mostar, gdje PIC neće dozvoliti daljnje podjele.

Nema više izgovora za daljnje zastoje u BiH, stav je članova Upravnog odbora PIC-a koji su razgovarali sa članovima Vijeća ministara BiH, te istakli kako očekuju promjene.

„Prerano je reći da smo okrenuli novi list. Međutim, s konačnim završetkom aktivnosti na reorganizaciji vladajućih struktura na državnom nivou očekujemo da vidimo napredak. Čak bih rekao, ubrzani napredak“, kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Što se tiče krize u bh. entitetu Federacija BiH, međunarodna zajednica poziva na poštivanje Ustava i zakona.

Nema podjele Mostara

No, ni Ustavni sud, zbog nepopunjena četiri od devet sudačkih mjesta, nije u mogućnosti normalno obavljati svoj posao. Iz PIC-a očekuju njihovo imenovanje bez odlaganja.

„Time bi omogućili da Sud radi u potpunom i punom kapacitetu, kako bi ispunio svoju ustavom definiranu ulogu“, istakao je Inzko.

Izborna pravila za Mostar posebno su pitanje, povodom čega je Ured visokog predstavnika (OHR) već održao 45 sastanaka.

Stav je, javlja novinar Al Jazeere Ivan Pavković, kako se odluka Ustavnog suda mora provesti i to kompromisom.

„Treba omogućiti da se izbori u Mostaru održe što prije i osigurati zaštitne mjere za konstitutivne narode koji tamo žive. Nema podjele Mostara na nacionalnoj osnovi. Upravni odbor želi više, a ne manje integracija“, rekao je Visoki predstavnik u BiH.

Sve stranke u Mostaru će morati napraviti ustupke, upozorava Inzko, koji očekuje i povratak predstavnika Stranke demokratske akcije u pregovarački proces iz kojeg se ta stranka, iz protesta, povukla.

Izvor: Al Jazeera