PIC: Bh. entiteti se ne mogu otcijepiti

Bosanskohercegovački entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i oni postoje zakonski samo na osnovu Ustava ove države, navodi se u Komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Politički direktori PIC-a sastali su se u Sarajevu u utorak i srijedu kako bi razmotrili proces provođenja Općeg okvirnog sporazuma za mir „koji ostaje osnova za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH“, stoji u ovom dokumentu.

„Upravni odbor PIC-a je podsjetio sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Ponovio je svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta“, ističu iz Vijeća.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je vlasti u BiH kako je Ustav BiH sastavni dio Mirovnog sporazuma, te kako su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Apel bh. liderima

Ponovljena je puna podrška visokom predstavniku u osiguravanju punog poštivanja Mirovnog sporazuma i vršenju mandata iz Aneksa 10 i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koji ostaje isti.

„Istakao je da međunarodna zajednica zadržava neophodne mehanizme za podršku provođenja Mirovnog sporazuma. Upravni odbor PIC-a naglasio je potrebu da se program ‘5+2’ u potpunosti provede, što je i dalje preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika“, dodaje se u Komunikeu.

Također se navodi kako je PIC, sa izuzetim mišljenjem Rusije, „primio k znanju da je Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma o danu Republike Srpske, jer je isti proveden na osnovu odluke za koju je Sud utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH te da je protivna nalogu Suda donesenom kao privremena mjera“.

„Upravni odbor PIC-a apelirao je na sve bh. lidere da doprinesu političkoj stabilnosti rješavanjem neslaganja kroz dijalog. Državne ovlasti se ne smiju ugrožavati, a entitetske nadležnosti i dalje treba u potpunosti poštovati“, navode iz Vijeća i apeliraju na političke lidere u FBiH da deblokiraju rad Parlamenta ovog bh. entiteta.

Upravni odbor PIC-a konstatirao je napredak koji je BiH postigla u težnjama ka EU, što je potvrđeno u septembru odlukom Vijeća EU da zatraži mišljenje Europske komisije o bh. aplikaciji za članstvo.

Rasprostranjena korupcija

Tokom dvodnevne sjednice, tema su bili i izborni rezultati koje je Centralna izborna komisija objavila 2. novembra. Upravni odbor PIC-a je izrazio žaljenje što je došlo do obustave izbornog procesa u Stocu, kao i zbog činjenice da političke stranke u posljednjih šest godina nisu ispunile svoje obaveze u pogledu implementacije presude Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu u Mostaru.

„Upravni odbor PIC-a je uputio čvrst apel svim političkim, društvenim i vjerskim liderima u BiH da unapređuju međusobno razumijevanje i toleranciju i da se suzdržavaju od provođenja negativne politike i politike podjele, kao i radnji i retorike koji idu u tom pravcu, te historijskog revizionizma i provokativne upotrebe simbola, što može imati efekat radikalizacije pojedinaca i zajednica“, dodaje se u Komunikeu.

U PIC-u su izrazili zabrinutost zbog prijetnji radikalizma i ekstremizma u BiH, uključujući finansiranje terorizma, te ohrabrili nadležne organe u BiH na svim nivoima da nastave sa naporima koje poduzimaju u borbi protiv ovih prijetnji.

Upravni odbor PIC-a se sastao s predstavnicima civilnog društva da bi s njima razgovarao o, rasprostranjenoj korupciji u BiH, “što je i dalje ozbiljan problem koji onemogućava socijalni, ekonomski i politički razvoj zemlje.”

Pozvao je bh. lidere i nadležne organe vlasti da udvostruče napore usmjerene na zaštitu i unaprijeđenje vladavine prava i sprečavanje i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije