PIC bez Rusije: Entiteti nisu države i postoje samo na osnovu Ustava BiH

Upravni odbor PIC-a apelira na sve političke aktere da se okrenu napretku Bosne i Hercegovine u provođenju ključnih reformi (Fena)

U svjetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), osim Rusije, koja se ne slaže s izjavom, još jednom izražava bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i svih njegovih sudija.

“Odluke Suda konačne su i obavezujuće, a nadležni organi obavezni su ih provoditi. Ustavni sud Bosne i Hercegovine temelj je na kojem je izgrađen ustavni okvir Bosne i Hercegovine i osnovni stub vladavine prava i demokratije u Bosni i Hercegovini. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze. Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, neprihvatljivi su”, navodi UO PIC-a, prenosi Anadolija.

Upravni odbor naglašava da zvanični pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Dejtonskim mirovnim sporazumom u okviru Bosne i Hercegovine.

Entiteti postoje na osnovu Ustava BiH

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još jednom potvrđuje opredijeljenost za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine te pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine. Sve strane obavezne su se u cijelosti pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika.”

Također se apelira na sve političke aktere da se okrenu napretku Bosne i Hercegovine u provođenju ključnih reformi u području demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji. Političke ciljeve treba ostvarivati angažmanom u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima.

Dodaje se i da PIC ostaje opredijeljen za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, koji zaslužuju živjeti u stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj državi.

Izvor: Agencije