Phelps niže zlatne medalje, hrvatski rukometaši teško do pobjede

Neponovljivi američki plivač Michael Phelps (31) je povećao svoju zbirku olimpijskih zlatnih medalja, osvojivši naslove na 200 metara leptir i u štafeti na 4×200 metara slobodno u Rio de Janeiru.

Michael Phelps je dokazao da je zaslužno član američke reprezentacije nakon povratka iz rane penzije, pa sada ima čak 25 medalja sa olimpijskih igara, od čega 21 zlato.

Phelps je do svog 20. zlata stigao u utrci na 200 metara leptir, u kojoj je vratio naslov nakon osam godina i svoje nevjerovatne “žetve” od osam zlata u Pekingu 2008. Prije četiri godine je u Londonu u toj disciplini bio “samo” srebreni, izgubivši od Južoafrikanca Chada Le Closa.

Phelps je do cilja stigao za 1:53.36 minute, četiri stotinke ispred srebrnog Japanca Masata Sakaija i 26 stotinki ispred bronzanog Mađara Tamasa Kenderesija, dok je Le Clos ostao četvrti sa 1:54.06, prenosi Hina.

Potom je Phelps kao posljednji član američke štafete 4×200 metara uskočio u bazen i s puno manje neizvjesnosti stigao do 21. zlata, okrunivši trud Conora Dwyera, Townleyja Haasa i Ryana Lochtea.

Amerikanci su slavili s vremenom 7:00.66, 2,47 sekundi ispred srebrenih Britanaca Stephena Milnea, Duncana Scotta, Dana Wallacea i Jamesa Guya, te 2,84 sekunde ispred bronzanih Japanaca Kosukea Hagina, Naita Ehare, Yukija Koborija i Takeshija Matsude.

Nadal je nastavio s odličnim igrama na teniskom turniru [Izvor: AP]

Prva dva nositelja muškog stonoteniskog turnira, Kinezi Ma Long i Zhang Jike bez problema su se plasirali u polufinale, a uz njih u borbu za medalje će i legendarni 40-godišnji Bjelorus Vladimir Samsonov, te Japanac Jun Mizutani.  

U polufinalima će igrati Ma i Samsonov, te Zhang i Mizutani.

Kinez Shi Zhiyong osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u dizanju utega u kategoriji do 69 kilograma ispred Turčina Daniyara Ismayilova i Kirgistanca Izata Artikova.

Svjetski prvak Shi za zlato je podigao ukupno 352 kilograma (162kg u trzaju i 190kg u izbačaju), jedan više od evropskog prvaka Ismayilova (163kg u trzaju i 188kg u izbačaju), a čak 13 više od azijskog prvaka Artikova (151 u trzaju i 188 u izbačaju).

Park Sangyoung iz Južne Koreje osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u disciplini mač. On je u finalu savladao Mađara Gezu Imrea sa 15-14.

Park (20) je tako svojoj zemlji donio prvo olimpijsko zlato u mačevanju u historiji, a do njega je stigao na nevjerovatan način jer je u finalu nadoknadio zaostatak 10-14 protiv 21 godinu iskusnijeg Mađara za konačnih 15-14.

Za Imrea, aktuelnog svjetskog prvaka, ovo je treća olimpijska medalja, a drugo srebro. Bio je drugi u Atini 2004., dok je bronzu osvojio u Atlanti 1996. godine.

Bronzanu medalju osvojio je prvi igrač svijeta u ovoj disciplini, Francuz Gauthier Grumier (31) koji je savladao Švicarca Benjamina Steffena,15-11.

Izvor: Al Jazeera i agencije