Pfizer preuzima Allergan za 150 milijardi dolara

Pfizer će platiti 11,3 svojih dionica za svaku dionicu Allergana (EPA)

Uprava farmaceutske kompanije Pfizer dala je u nedjelju formalno odobrenje za kupovinu proizvođača botoxa Allergana za više od 150 milijardi dolara, čime će nastati najveći svjetski proizvođač lijekova.

Taj sporazum, najveći u povijesti zdravstvenog sektora, bit će jedna od tema u američkoj predsjedničkoj kampanji, jer bi se Pfizer trebao preseliti u Irsku, gdje je Allergan registriran i gdje su niže stope poreza za kompanije.

Također, on će ponovno potaknuti raspravu u farmaceutskoj industriji o ulozi istraživanja i razvoja, s obzirom na to da će se izvršni direktor Allergana Brent Saunders, inače skeptik vezano za otkrivanje novih lijekova unutar kompanije, pridružiti zajedničkoj kompaniji, te će biti u poziciji utjecati na njenu strategiju.

Pfizer će platiti 11,3 svojih dionica za svaku dionicu Allergana.

Dio će platiti u gotovini i to manje od 10 posto vrijednosti ugovora, kazale su osobe upoznate s njihovim dogovorom.

Najveće spajanje u ovoj godini

Izvršni direktor Pfizera Ian Read postat će izvršni direktor udružene kompanije, a Saunders će imati važnu izvršnu ulogu vezanu uz poslovanje i integraciju.

Saunders će, također, sjediti u upravi zajedničke kompanije.

Tim sporazumom nastat će farmaceutski div s godišnjim prometom iznad 60 milijardi dolara, čime će preteći američkog proizvođača lijekova Merck & Co, koji ima godišnje prihode od blizu 40 milijardi dolara.

To će biti najveće spajanje u ovoj godini, veće od nedavnog spajanja proizvođača piva Anheuser-Busch InBev i SABMillera, vrijednog 107 milijardi dolara.

Tom akvizicijom u zdravstvenom sektoru ukupna vrijednost spajanja i akvizicija u ovoj godini premašit će 600 milijardi dolara.

Izvor: Agencije