Pfizer nudi za AstraZenecu 100 milijardi

Zbog interesiranja Pfizera, cijene dionica firme AstraZeneca su skočile za 15 posto (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Pfizer želi kupiti britanskog konkurenta AstraZenecu, a vrijednost preuzimanja, kojim bi se stvorio novi gigant na globalnoj farmaceutskoj sceni, mogla bi premašiti 100 milijardi dolara.

Postigne li se dogovor, bit će to jedno od najvećih preuzimanja u farmaceutskom sektoru u historiji, a dolazi u vrijeme vala spajanja i akvizicija u tom sektoru.

Pfizer je u ponedjeljak potvrdio da je još u januaru pokazao interes za kupnju AstraZenece i da je ponovo kontaktirao svog britanskog konkurenta 26. aprila, tražeći razgovore o preuzimanju.

Pfizerov originalni prijedlog predan je upravi britanske kompanije 5. januara, a uključuje kombinaciju gotovine i dionica, kojom je vrijednost dionice AstraZenece procijenjena na 76,6 dolara, gotovo 30 posto više od njene tadašnje tržišne cijene.

Eksperimentalni lijekovi

Pfizer je objavio da sada razmatra moguću transakciju kojom bi se dioničarima AstraZenece ponudila i veća cijena, pa bi vrijednost te transakcije mogla premašiti 100 milijardi dolara.

Preuzimanjem AstraZenece američki Pfizer bi dobio obećavajuće, iako još uvijek rizične, eksperimentalne lijekove protiv raka, koji bi se koristili kao imunoterapija i poticali imunološki sistem u borbi protiv tumora, a koji bi također mogli stvoriti i značajne uštede.

Kupovanje stranih firmi važno je za američki Pfizer i zbog toga što na računima svojih inostranih podružnica ima na desetke milijardi dolara, a prilikom povlačenja tog novca u Sjedinjene Države kompanija bi morala platiti velike poreze.

Nakon vijesti o novoj ponudi Pfizera, cijena dionice AstraZenece na evropskim berzama skočila je blizu 15 posto.

Izvor: Agencije