Peugeot Citroen u gubitku 819 miliona eura

Šef Peugeota Philippe Varin rekao da se kompanija suočava s teškim vremenima (EPA)

Posrnuli francuski proizvođač automobila Peugeot Citroen saopćio je u srijedu da je u prvoj polovini ove godine pretrpio gubitak od 819 miliona eura, u odnosu na neto profit od 806 miliona eura iz istog perioda lani.

Kompanija je ranije ovog mjeseca najavila da će zatvoriti jednu veliku fabriku i ukinuti skoro 8.000 radnih mjesta.

No, administracija francuskog predsjednika Francoisa Hollandea poručila je da je taj plan neprihvatljiv, te da će tražiti spašavanje dijela radnih mjesta.

Peugeot, najveći proizvođač automobila u Francuskoj i drugi evropski proizvođač poslije njemačkog Volkswagena, već je ranije ukazao na to da je u prvoj polovini godine zabilježio gubitke, ali najnoviji podaci su pokazali da su ti gubici veći od očekivanja analitičara.

Teška vremena

U saopćenju Peugeota se navodi da su prihodi u prvih šest mjeseci 2012. godine smanjeni 5,1 posto, na 29,6 milijardi eura.

Plan te kompanije za smanjenje troškova podrazumijeva 600 miliona eura uštede od reorganiziranja proizvodnje u Francuskoj, uključujući prethodno najavljeno ukidanje radnih mjesta.

Dodatnih 550 milion eura bit će ušteđeno kroz smanjenje kapitalnih troškova, dok će 350 miliona eura biti ostvareno uštedom troškova od povezivanja Peugeot Citroena s američkim gigantom General motors (GM), objavljenim početkom ove godine.

“Grupacija je suočena s teškim vremenima”, rekao je šef Peugeota Philippe Varin.

“Obnavljanje konkurentnosti naše grupacije osigurat će njenu budućnost”, dodao je Varin.

Izvor: Agencije