Oglasi

Peugeot-Citroen cilja na kinesko tržište

Konstantan pad prodaje vozila na evropskom tržištu usmjerio je Peugeot-Citroen na tržišta u razvoju, poput kineskog.

Narednih godina automobilski gigant Peugeot-Citroen prodaju će usmjeriti na rastuće kinesko tržište. Kolateralna šteta ove strategije su hiljade francuskih radnika kojima su najavljeni otkazi.

Konstantan pad prodaje vozila na evropskom tržištu najvećeg francuskog proizvođača automobila usmjerio je na tržišta u razvoju, poput kineskog.

Direktor kompanije za područje Azije Gregoire Olivier je rekao: "Imamo povjerenje u kinesko tržište, koje je najveće i koje nastavlja s rastom."

"U Kini od 1.000 ljudi polovina ima automobil, dok u Evropi svega 200. Zbog toga u narednom periodu očekujemo godišnji rast prodaje za 10 posto."

Do 15 posto

Početkom godine u Evropi je prognoziran pad prodaje automobila za osam posto, međutim, situacija je još gora.

Zbog toga je Citroen najavio otkaze za 8.000 radnika u Francuskoj, otvarajući prostor za otvaranje novih prodajnih centara u Kini.

"Kina je dugo godina bila najveći izvoznik, a sada se pretvorila u najveće tržište. To je ono što trebamo i što će nam omogućiti razvoj novih modela."

Francuski gigant očekuje da će ovo tržište, umjesto prošlogodišnjih 11 posto, ove godine zauzimati 15 posto njihove ukupne prodaje.

Plan je do 2015. godine prodavati 950.000 automobila godišnje.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.