Petrović isključen iz Demokratske stranke

Izvršni odbor Demokratske stranke (DS) isključio je u četvrtak Dušana Petrovića iz članstva, a on je odluku nazvao revanšističkom.

DS je trebao raspravljati i o odluci Vuka Jeremića da ne vrati poslanički mandat, ali je odluka odgođena za iduću sedmicu.

Prije sjednice Izvršnog odbora stranke Jeremić se sastao s predsjednikom DS-a Draganom Đilasom.

Odluku da ne vrati mandat pravda čuvanjem ugleda Srbije, jer je na funkciji predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN). 

Novi predsjednik DS-a je još ranije pozvao sve ministre u prethodnoj vladi da podnesu ostavke na mjesta poslanika zbog loših izbornih rezultata.

Reporteru Al Jazeere Marku Subotiću rečeno je u DS-u da je na sjednici donesena odluka da poslanik Petrović bude isključen iz stranke, dok je Jeremiću dat rok od sedam dana da odgovori na odluku Izvršnog odbora koji je predložio pokretanje postupka za isključenje.

Ova odluka donesena je samo s jednim glasom protiv, dodaje Subotić.

Petroviću preostaje da se žali Statutarnoj komisiji, koja treba potvrditi ili odbaciti odluku Izvršnog odbora.

Petrović je nakon sjednice izjavio da je članovima tog stranačkog organa poručio da ne smiju biti kukavice i konformisti i da bi bilo loše ukoliko bi postupili po zahtjevu lidera demokrata Ðilasa i isključili ga iz stranke.

‘Nedemokratska odluka’

Petrović, koga nazivaju glavnim operativcem partije, odluku predsjednika stranke ranije je ocijenio nedemokratskom.

“Đilas vodi revanšističku politiku, on pokušava da sve neistomišljenike koji bi mogli da bilo kada postave pitanje zašto DS u ovom trenutku nema potpuno jasnu državnu politiku, zbog čega u ovom trenutku imamo manju podršku građana nego pre nekoliko meseci, kada su bili izbori, da eliminiše iz tog političkog prostora DS-a”, kaže Petrović.

Poslanički mandat neće da vrati ni Jeremić, koji kaže da je mandat u Skupštini pošteno zaradio. On za odluku Glavnog odbora DS-a kaže da nije u skladu s Ustavom i zakonom.

“Ne mislim da radim pogrešnu stvar, ali se nameće pitanje da li je u novoj DS jedina predviđena kazna smrt, to jest izbacivanje iz stranke, ukoliko ne podržavate neku odluku rukovodstva”, smatra Jeremić.

Novi lider DS-a Đilas ni ranije nije bio u dobrim odnosima s Petrovićem i Jeremićem, što nije ni krio.

Zbog toga glavnog i ogovornog urednika beogradske Politike Dragana Bujoševića ne iznenađuje Đilasov zahtjev bivšim ministrima da vrate poslaničke mandate.

“To je pokušaj disciplinovanja stranke, koja je imala uvek neverovatnu količinu pojedinaca koji su mislili da je najnormalnije da vode svoje politike”, smatra Bujošević,.

‘Ne čude dešavanja’

Urednik lista Danas Zoran Panović podsjeća da su Petrović i Jeremić bliski donedavnom bivšem predsjedniku DS-a Tadiću, pa kaže da ne čude dešavanja u DS-u, ali navodi kako mu nije logično da se stranka obračunava sa svojim članom koji se nalazi na visokoj međunarodnoj poziciji, na šta javnost možda neće dobro gledati.

“Da ne budem ciničan, Đilas ne može kao Tito kralju Petru da zabrani povratak u zemlju i tu će biti vrlo interesantno, ali zanimljivo je, da mi pokrećemo u jednoj stranci takvu inicijativu čoveku koji je na tom mestu, to je malo bizarno, kao da zamenimo selektora za vreme mundijala”, rekao je Panović.

Na zahtjev stranke, poslanički mandat već su vratili bivši premijer Mirko Cvetković i još nekoliko nekadašnjih ministara, dok su pojedini članovi prethodne vlade tokom izborne kampanje u stranci stali na stranu novog lidera i ostali u Skupštini Srbije.

Izvor: Al Jazeera