Petrov za AJB: Nećemo ulaziti u koalicije

Nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, MOST nezavisnih lista ostaje pri stavu da neće ući u koaliciju niti sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), niti sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), ali da će pružiti podršku onoj strani koja prihvati njihov paket reformi.

To je u razgovoru za Al Jazeeru kazao predsjednik MOST-a Božo Petrov. Ta lista je najveće iznenađenje hrvatskih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju. U Saboru su osvojili 19 mandata i postali ključni faktor u formiranju hrvatske vlade.

Petrov je istakao da ga ni SDP ni HDZ još nije službeno kontaktirao, dodavši da su se pojavile različite insinuacije u medijima.

“Za mene je pravi službeni kontakt onaj trenutak u kojem će MOST sa nekom drugom stranom sjesti i ponuditi svoje uvjete s kojima mi želimo na kraju napraviti promjene u Republici Hrvatskoj, a o tome ćemo mi pravovremeno izvijestiti javnost”, kazao je on.

Ozbiljan pristup

Istakao je kako vjeruje da će pregovori početi već ove sedmice i da neće trajati dugo, jer nema mnogo vremena.

“Isto tako, ne smatram da bi bilo ozbiljno pošto-poto ulaziti u pregovore. Dakle, niti isto tako da se samo to tako prihvati, a da na kraju to ne bude održano. Treba, zaista, biti ozbiljan”, kazao je Petrov.

On je ponovio kako nijednu od dvije spomenute stranke ne preferiraju.

Na pitanje koje će reforme predložiti budućim pregovaračima, odgovorio je da se radi o reformama koje se tiču lokalne i javne uprave, pravosuđa, te monetarnog i poreznog sistema.

Dodao je da je svaka od tih reformi kompleksna, dodajući da će biti i usaglašavanja stavova za neke druge bitne teme u Hrvatskoj.

Petrov je negirao medijske insinuacije da će uvjet saradnje budućim pregovaračima biti premijerska pozicija za Dragu Prgometa.

Ovjerena izjava

“Ja razumijem i medije i građane, da njih stvarno interesira ono što će se dogoditi, ali volio bih da nam zaista daju mir u kojem ćemo mi moći ozbiljno donijeti prave odluke, a vjerujem da će za to biti dovoljno vremena i da ne treba se pravi apsolutno nikakav pritisak”, apelirao je Petrov.

On je uoči izbora potpisao izjavu kod javnog bilježnika da neće koalirati sa SDP-om i HDZ-om, ali je nakon objavljivanja rezultata rekao da je „odgovornost jača od bilo kakve izjave ovjerene kod javnog bilježnika“.

“Rekao sam da je riječ ono što treba danas značiti odgovornost – odgovornost veću od bilo kakvih izjava. Dakle, ja sam spomenuo riječ. Naša riječ je svetinja. Ona riječ vrijedi više od bilo kakvih izjava. Mi smo više puta ponovili da neće biti koalicija. Dakle, mi ostajemo na tome”, kategoričan je Petrov.

Na pitanje kakva se podrška može očekivati budućem mandataru, rekao je: “Očekujemo je kroz reforme”, dodajući da je to prva faza na koju se svaka strana treba pripremiti.

Izvor: Al Jazeera