Petrov o Srbiji i Šešelju: Gospodo, vrijeme je za katarzu

Den Haag je zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Sudu, no to do sada nije učinjeno (Reuters)

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i lider Mosta Božo Petrov kritizirao je vlast u Srbiji zbog toga što haškog optuženika Vojislava Šešelja nije izručila Hagu da bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine.

“Umjesto da se Šešelja smjesta uhiti i otpremi u Haag, u Srbiji se ponašaju kao da je riječ o suđenju za lakši prometni prekršaj”, napisao je Petrov na svom profilu na Facebooku.

On je naveo da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje, pa se Šešelju, optuženom za teške zločine, koji “danas s još većom žestinom ponavlja teze i postupke koji su doveli do strahovitih stradanja i razaranja, takvo ponašanje tolerira, pa i odobrava”.

Petrov podsjeća da Haški tribunal u obrazloženju odluke da se Šešelju dozvoli da u vrijeme izricanja presude bude u Beogradu navodi da će presuda biti izrečena u odsustvu ne zato što se njegova prisutnost ne zahtijeva, već zato što on to odbija i zato “što srpske vlasti ne primjenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju”.

“Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slijepi, varaju se. Hrvatsku su u pregovorima oko pristupanja Europskoj Uniji stopirali i minirali radi puno manje bitnih stvari. Gospodo, vrijeme je za katarzu.”, napisao je Petrov na Facebooku.

Odluka bez presedana

Izricanje presude Šešelju za Al Jazeeru je komentirao Vladimir Vukčević, bivši tužitelj za ratne zločine Srbije.

On je kazao da odluka Haškog tribunala da Šešelj ne bude prisutan pri izricanju presude predstavlja presedan koji se do sada nije dogodio.

Vukčević je rekao kako misli da je takvoj odluci doprinio i dopis koji su srpske vlasti poslale u Sheveningen.

“Da vam kažem, to je presedan, nikada do sada se nije desilo da se izriče presuda bez prisustva okrivljenog. Mislim da je ono što je poslala Vlada ishodilo takvu odluku Haškog tribunala, a mislim i da je to zbog zdravstvenog stanja”, ocijenio je Vukčević.

Presuda Šešelju će biti izrečena 31. marta. Optuženi za ratne zločine treba obavijestiti Tribunal o tome želi li pratiti izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

Šešelj se početkom 2003. dragovoljno predao Sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a pušten je da se brani sa slobode krajem 2014. godine.

Međutim, Den Haag je nekoliko mjeseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Sudu, no to do sada nije učinjeno.

Pred Haškim sudom Šešelj je optužen za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije