Oglasi

Petritsch: Evropski čelnici zanemarili BiH

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice izrazio zabrinutost za budućnost Bosne i Hercegovine.
Petritsch: Članstvo BiH u NATO-u je strateški važno, ali neće riješiti ključne problemeAnadolija

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomata Wofgang Petritsch, izrazio je zabrinutost za budućnost Bosne i Hercegovine.

On je za agenciju Anadolija kazao kako ne vjeruje da će se desiti novi rat na Balkanu, ali smatra da bi siromaštvo ljude u Bosni i Hercegovini moglo dići na pobunu.

"Vi uvijek u Bosni imate potencijal za sukobe, ali mislim da je od vojnog konflikta za Bosnu opasnija ekonomska propast, to što ljudi gube nadu za bolji život. Nezaposlenost se ne smanjuje, ekonomska i socijalna slika su tako mračne. Jasno je da imamo krizu širom Evropske unije (EU), a to se najviše reflektira na slabe zemlje kao što je Bosna i Hercegovina", rekao je.

Petritsch je naglasio kako Balkan već godinama nije u fokusu evropskih čelnika, koji se bave svojim problemima, i poručio da to može biti vrlo opasno.

Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u je strateški važno, ali neće riješiti ključne probleme, istakao je on.

"Sigurnosna situacija je loša. Ključna korist koji bi Bosna i Hercegovina dobila ulaskom u NATO je uzajamna pomoć zemalja. Bosanci bi znali da Evropa i Amerika brinu o sigurnosti njihove zemlje. Amerika i Evropa ne bi dozvolili da potencijalni sukobi prerastu u vojni konflikt. Međutim, vojna pomoć NATO-a neće puno koristiti ako se hitno ne uradi nešto na razvoju ekonomije. EU mora Bosnu tretirati krajnje ozbiljno. Kako je važno Sarajevu, tako mora biti važno i Briselu da od Bosne napravi uspješnu priču", kazao je Petritsch.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.