Petraeus: Putin je ‘najveći poklon’ NATO-u od Hladnog rata

Moskva je 'udahnula novi život' NATO-u, dajući mu razlog da poveća vojnu ekspanziju u Istočnoj Evropi, kaže David Petraues (EPA)

Bivši šef Centralne obavještajna agencije David Petraeus je izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin “najveći poklon” NATO-u još od vremena Hladnog rata.

Rusija je uspješno “udahnula novi život” NATO-u, dajući mu razlog da poveća vojnu ekspanziju u istočnoj Evropi i ojača američko uporište na evropskom kontinentu, rekao je general u penziji Petraeus, prenosi Russia Today.

Rusija je NATO-u dala, kako je naglasio on, “novi razlog za život”.

Kako je naveo na međunarodnoj konferenciji u New Delhiju, Moskva je prouzrokovala da NATO rasporedi više trupa i letjelica u Istočnoj Evropi i u baltičkim državama, kao i da uspostavi nova komandna mjesta u toj regiji.

NATO brodovi u Crnom moru

Šef ukrajinske misije pri NATO-u Vadim Pristajko ranije je izjavio da Alijansa povećava učestalost ulaska brodova zemalja članica u Crno more.

“Postoje stalne operativne grupe [ratnih brodova mornarice] i Holandija sada predvodi jednu od njih… Oni, također, namjeravaju ući u Crno more”, rekao je on za ukrajinske medije.

Pristajko je dodao da je frekventnost ulaska brodova NATO-a u Crno more ograničena konvencijom Montre, koja ograničava prolaz brodovima mornarica koje ne pripadaju crnomorskim državama.

Izvor: Agencije