Petra Kvitova osvojila Wimbledon drugi put

Petri Kvitovoj je ovo druga titula pobjednice Wimbledona u karijeri, prvu je osvojila 2011. godine (EPA)

Češka teniserka Petra Kvitova osvojila je titulu na Wimbledonu, pošto je u subotu u finalu ubjedljivo savladala Kanađanku Eugenie Bouchard sa 6:3, 6:0.

Petri Kvitovoj je ovo druga titula pobjednice Wimbledona u karijeri poslije 2011. godine.

Česka teniserka nije imala težak zadatak protiv Eugenie Bouchard , koja je tokom meča uspjela osvojiti svega tri gema.

Snažna Čehinja nije se obazirala na činjenicu što 20-godišnja Bouchard na putu do finala nije izgubila niti set, jakim servisima i “winnerima” brzo je okončala najmanje dramatično finale Wimbledona od 1992. godine, kada je Steffi Graf također izgubila samo tri gema protiv Monike Seleš.

Kvitova (24) je imala 68 posto ubačaja prvoga servisa, četiri asa i 28 “winnera”, dok Kanađanka gotovo da i nije igrala, jer je imala samo četiri neprisiljene pogreške i tek osam “winnera”.

Zaradila 1,76 miliona funti

Kvitova će u ponedjeljak opet biti četvrta tenisačica svijeta, dok je Bouchard, unatoč uvjerljivom porazu u finalu, na ovom Wimbledonu potvrdila da je nadolazeća zvijezda, koja je na sva tri ovogodišnja Grand Slam turnira igrala najmanje u polufinalu.

Za pobjedu u finalu Kvitova je dobila 1,76 miliona funti, a Bouchard za finale 880.000 funti.

Najbolji teniser Srbije Novak Ðoković će u nedelju od 15:00 sati igrati za svoju drugu Grand Slam titulu na Wimbledonu u finalu protiv Švicarca Rogera Federera, koji će pokušati osvojiti rekordni osmi trofej u Londonu.

Ðoković će istovremeno igrati i za povratak na prvo mjesto na listi najuspješnijih igrača svijeta (ATP), sa kojeg će, u slučaju pobjede, potisnuti dosadašnjeg “broja jedan”, Španca Rafaela Nadala.

Zanimljivo je da je Ðoković prvi put zauzeo prvo mjesto na ATP listi upravo prilikom osvajanja Wimbledona prije tri godine.

Ðokoviću je ovo treće ukupno i drugo uzastopno finale Otvorenog prvenstva Engleske, čiji je trofej osvojio 2011. godine.

Đoković na korak do drugog trofeja

Drugi reket svijeta na “meti” ima sedmu Grand Slam titulu u karijeri, poslije četiri koje je osvojio na Australian Openu (2008, 2011, 2012, 2013) i po jednu na US Openu i Wimbledonu, obje 2011. godine.

”Dobro se poznajemo na terenu. Igrali smo dosta mečeva i svi su bili veoma uzbudljivii i krajnje neizvesni. Mislim da ću biti fizički spreman i za ovaj izazov koji me očekuje”, rekao je Ðoković, koji protiv Federera ima negativan skor od 16:18 u međusobnim mečevima.

Ðoković je naglasio da je izuzetno motiviran da pobijedi.

“Pokušaću da osvojim titulu koja će mi uliti veliku mentalnu snagu”, poručio je Ðoković.

Izvor: Agencije