Petoro ranjeno tokom Hanuke, napadač u pritvoru

Prema pisanju medija koji se pozivaju na policijske izvore, napadač je u svom krvavom pohodu koristio mačetu, a policija ga je uhvatila u Harlemu (Reuters)

Napadač, koji je hladnim oružjem u subotu u domu hasidskog rabina u američkoj državi New York ranio pet osoba, od kojih je dvoje u kritičnom stanju, nalazi se u pritvoru, objavila je policija, a prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Napad se desio u mjestu Monsey približno 50 kilometara sjeverno od grada New Yorka, tokom slavlja praznika Hanuke na kojemu su prisustvovali deseci ljudi u rabinovu domu. Monsey se nalazi u okrugu Rockland u kojem su trećina jevreji, a među njima je i velika zajednica hasida, ortodoksnih jevreja koji žive vrlo povučeno.

„Osumnjičeni je pobjegao s mjesta zločina, ali se sada nalazi u pritvoru“, objavila je policija.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na policijske izvore, napadač je u svom krvavom pohodu koristio mačetu, a policija ga je uhvatila u Harlemu.

Ranjena i rabinova kćer

Vijeće za javne poslove ortodoksnih jevreja (OJPAC) objavilo je na Twitteru kako je svih pet žrtava prevezeno u lokalne bolnice te kako su dvije osobe u kritičnom stanju. Jedna od njih zadobila je najmanje šest uboda, objavilo je udruženje.

Među žrtvama napada je i rabinova kćer, kazao je Yossi Gestetner, zvaničnik OJPAC-a.

Glavna tužiteljica države New York Letitia James je saopćila kako je „duboko uznemirena“ zločinom u Monseyju.

„Imamo nultu toleranciju prema djelima iz mržnje i nastavit ćemo pratiti ovu užasnu situaciju“, navela je u objavi na Twitteru.

Guverner države New York Andrew Cuomo je rekao kako se radi o „prezira vrijednom podlom i kukavičkom činu“ te da je naredio policijskom odjelu za zločine iz mržnje da smjesta pokrene istragu.

Raniji napadi

Više antisemitskih napada potreslo je Sjedinjene Američke Države posljednjih nekoliko godina.

U napadu na košer prodavaonice u gradu Jerseyju, drugom najvećem gradu u saveznoj državi New Jersey, ubijeno je šest osoba, a policija je taj čin nazvala „domaćim terorizmom s antisemitskom pozadinom“.

U aprilu ove godine je na šabat, posljednjeg dana praznika Pashe, u sinagogi u blizini San Diega, 19-godišnji mladić zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike. Ubio je jednu i ranio tri osobe.

Šest mjeseci ranije, napadač na sinagogu Drvo života u Pittsburgu je ubio 11 vjernika.

Izvor: Agencije