Peticija u Rožaju zbog deponije u Beranama

Već godinama bezuspješno se pokušava riješiti problemu odlaganja smeća u Beranama, na sjeveru Crne Gore. Nakon što je privremeno zatvorena deponija o kojoj se mještani i općina spore, Skupština Berana donijela je odluku o novoj lokaciji, blizu granice sa susjednim Rožajem.

Međutim, tome se sada protive stanovnici tog mjesta, jer je to otvorena prijetnja nestanku mnogobrojnih stabala. Gotovo 3.500 stanovnika Rožaja potpisalo je peticiju kojom traže zaustavljanje plana.

“Ovo je prirodni rezervat. U neposrednoj blizini ovog lokaliteta nalaze se izvorišta nekoliko rijeka i dva čuvena skijaška resorta. Mi ćemo se boriti svim sredstvima da zaštitimo to i sigurno nećemo dozvoliti ni po koju cijenu da se to smeće odlaže ovdje”, kaže Ervin, stanovnik Rožaja.

Obećano rješenje problema

Odabir ove lokacije susjedne beranske općine za prvog čovjeka Rožaja je nezakonit i ugrožava, kaže, interese oba grada.

“Najmanje je bitno na kom dijelu teritorije se nalazi nešto što ugrožava nečiji ekonomski razvoj i ekologiju na tom lokalitetu”, rekao je Nusret Kalač, predsjednik Opštine Rožaje.

Njegov kolega iz Berana Dragoslav Šćekić kaže: “Ne može uticati značajno na životnu sredinu, a na zdravlje ljudi nikako, jer su sva ta naselja i vikend-naselja udaljena dovoljno da ne može imati problema od privremenog odlaganja.”

Novoizabrana beranska vlast obećala je stanovnicima rješenje tog problema. Smeće je uklonjeno iz gradskih ulica odvozom u druge općine, što je kratkoročno rješenje, izvještava reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Rokovi istječu

Smeće u Beranama do sada se odlagalo na deponiji Vasove vode, mjestu koje je, također, počelo kao privremeno odlagalište. Ipak, od 1995. godine do danas tamo je nataloženo blizu pola miliona tona smeća a, nakon brojnih sukoba mještana i općine, deponija je privremeno zatvorena.

Trebala je prerasti u regionalno odlagalište za sve općine sjevera, uz gradnju reciklažnog centra. Međutim, otpor mještana, nevladinog sektora te odluka Upravnog suda stopirali su dopremanje smeća. Ali za novu lokaciju saglasnost nije dala Uprava za šume, koja i upravlja tim područjem, a bez nje ne želi je dati ni država.

“Problem sa organizovanim odlaganjem smeća u Crnoj Gori ima i veliki broj opština, posebno na sjeveru države. A rokovi ističu. Prema Zakonu o upravljanju otpadom, smeće u Crnoj Gori se privremeno može odlagati samo do kraja 2016. godine”, zaključuje Siniša Stanković iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera