Oglasi

Peter Szijjarto: Suprotstavit ćemo se odluci Evropskog parlamenta

Evropski parlament izglasao je početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.
Prije Mađarske, sankcije su zbog ozbiljnog kršenja evropskih vrijednosti pokrenute samo protiv PoljskeEPA

Odluka Europskog parlamenta, donesena u srijedu, kojom započinje kazneni postupak protiv Mađarske je "sitničava osveta" promigrantskih političara protiv Mađarske, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je rekao da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi suzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja, tvrdi Szijjarto.

"Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske", izjavio je Szijjarto. "Odluka je donesena na prijevaran način i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji", ustvrdio je.

Odluka Evropskog parlamenta

Europski parlament ranije u srijedu izglasao je početak kaznene procedure Mađarskoj zbog kontinuiranog kršenja demokratskih zakona.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih rezolucija je usvojena na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu.

To je drugi put da Europski parlament pokreće član 7. koji je, prije Mađarske, zbog ozbiljnog kršenja europskih vrijednosti pokrenut protiv Poljske.

Ta odredba Ugovora o EU podrazumijeva suspenziju određenih prava zemlje članice uključujući i zabranu prava glasa u institucijama EU.

Zastupnici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Europskog parlamenta te unutarnjih podjela među članovima najveće Europske narodne stranke kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Odluka na Evropskom vijeću

Procedura se pokreće u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrijednosti EU kao što su vladavina prava, demokracija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Poslije usvajanja u Europskom parlamentu, odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Europskim vijećem na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja EU principa i uvođenja sankcija i dalje biti u dužnosti poštovati obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu Člana 7. također se donosi u Europskom vijeću pri ćemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.