Peter Higgs: Dugo sam ovo čekao

CERN-ova vijest je objavljena 48 godina pošto je Peter Higgs iznio teoriju o postojanju bozona, koji je kasnije nazvan po njemu (AFP)

Britanski naučnik Peter Higgs, koji je prije gotovo 50 godina iznio postavku o postojanju nove čestice čiji su trag fizičari CERN-a vjerovatno nedavno otkrili, priznao je u petak kako je “jako lijepo biti ponekad u pravu”.

Fizičar se obratio javnosti na edinburškom univerzitetu u Škotskoj dva dana nakon objave vijesti da je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otkrila česticu koja “odgovara” osobinama Higgsova bozona, slavne “Božje čestice” i karike koja je nedostajala u teoriji elementarnih čestica.

CERN-ova vijest je objavljena 48 godina pošto je Higgs iznio teoriju o postojanju bozona, koji je kasnije nazvan po njemu.

Prestar za teorijsku fiziku

“Jako je lijepo biti ponekad u pravu (…) Dugo sam čekao”, priznao je 83-godišnji fizičar na konferenciji za novinare.

Higgs, poznat po skromnosti, glatko je odbio zamisao da mu se dodijeli Nobelova nagrada koju je ove sedmice iznio britanski astrofizičar Stephen Hawking.

“Ne znam. Nemam dobrih prijatelja u Nobelovom odboru”, odgovorio je.

Higgs je rekao da se od sredine 80-ih više ne bavi teorijskom fizikom, jer je “prestar”.

“U tim godinama nisam više mogao steći dovoljno novih matematičkih znanja koja su bila potrebna, pa sam prestao”, dodao je.

Higgsov prijatelj i kolega Alan Walker ispričao je kako su njih dvojica skromno proslavila CERN-ovo otkriće.

Vraćali su se iz Ženeve, gdje je sjedište CERN-a, avionom niskotarifne avionske kompanije EasyJet kada je Walker predložio fizičaru da nazdrave čašom Prosecca, italijanskog šampanjca.

“Radije bih pivo, i to London Pride”, britansko pivo, uzvratio je Higgs, po Walkerovim riječima.

Miran život u mirovini

Odgovarajući na novinarsko pitanje u petak čime će se sada baviti, fizičar je kratko rekao da želi nastaviti miran život u mirovini.

“Jedini je problem što se moram skrivati pred novinarima.”

Univerzitet u Edinburghu na kojem je Higgs profesor emeritus najavio je da će svoj novi centar za teorijsku fiziku nazvati njegovim imenom.

Izvor: Agencije