‘Peta novogodišnja skakaonica’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Na 345 metara nadmorske visine nalazi se bosansko selo Vikići. Ne odaje utisak skijaške destinacije, a naročito ne mjesta gdje se održavaju takmičenja u ski skokovima. Međutim, stvarnost često prkosi logici. U Vikićima se već 12 godina održava jedino amatersko takmičenje u skijaškim skokovima u Bosni i Hercegovini – na livadi ispod sela, na kraju Bosne, na pragu Evropske unije.

Ovo je sinopsis novog dokumentarnog filma koji je za Al Jazeera Balkans realizirala nezavisna produkcija iz BiH Doksa. 

Njihovo zanimanje za krajiški fenomen skokova traje već nekoliko godina od kada su prvi put čuli za tradicionalne skokove u Vikićima.

Sintisajzer i ćevapi

Svaki skok na skakaonici u Vikićima je podvig jer se skače na skijama predviđenim za alpske discipline kao što su veleslalom ili spust, većinom proizvedenim osamdesetih godina prošlog vijeka. Koliki vizionar, da ne budemo grublji od toga, moraš biti da se 2003. odlučiš da nogama utabaš stazu, sa par jakih ruku i nekoliko lopata napraviš skakaonicu i upustiš se u potpuno nepoznatu oblast? Mnogo. Jedino što je tada, a jednako i sada, poznato je to da je tlo o koje većina skakača udari leđima, tvrdo i ledeno.

Ovako zanimljiva ideja nije mogla ostati samo lokalna manefestacija. Iz godine u godinu organizacija je jačala, broj takmičara je rastao a mjesta za publiku bivalo sve manje. Na cilju se nerijetko zaigra i kolo, sintisajzer je nazaobilazan detalj a i ćevapi nađu svoj put do promrzlih prstiju okupljenih ljubitelja zimskih skokova. Slovenački proizvođač Elan prošle je godine donirao 20-ak pari skija za skijaške skokove organizatorima takmičenja.

Scene kao iz nekog filma

Koliko je bio zanimljiv rad na snimanju ovog filma govori i Sead Kreševljaković, producent programskog odjela Al Jazeere Balkans.

„Pomalo nadrealno zvuči kada oficijelni spiker najavljuje takmičare, onako kako to rade u Garmisch-Partenkirchenu ili Obersdorfu. Zamislite skakače u farmerkama i džemperima, rumene od hladnoće i zajapurene od silnog pješačenja od ciljne ravnine do uzletišta. Zamislite traktor koji taba stazu i desetak lokalaca koji je lopatama popravljaju za najveći dan u godini. Da ovo nisu stvarne slike, komotno bi mogle biti i igrane scene nekog filma. U Vikićima je sve moguće, pa i skijaški skokovi na livadi ispod sela na granici Evropske unije.. Da je skakaonica okrenuta prema hrvatskoj granici ne bi bilo čudno da neki od boljih skakača prelete iz Bosne u Evropsku uniju“.

Izvor: Al Jazeera