Peta noć savezničkih udara na ISIL u Siriji

Do sada je u Iraku izvedeno više od 200, a u Siriji 43 zračna napada američkih snaga, u saradnji s arapskim saveznicima (AP)

Sjedinjene Američke Države su u noći sa petka na subotu izvele nove zračne udare na položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, a koaliciji protiv ove grupe priključile su se tri evropske države, prenose agencije.

“U Siriji traju američke zračne operacije”, rekao je noćas u Washingtonu američki odbrambeni čelnik, ne otkrivajući pojedinosti o broju udara, o ciljevima i o mogućem učešću drugih država.

Taj čelnik, koji je htio ostati anoniman, istakao je kako su operacije u Siriji sada “gotovo neprekidne”.

Koalicijske snage gađale su danas prvi put ciljeve ISIL-a u centralnoj sirijskoj provinciji Homs. Meta je prvi put bio grad Minbedž, istočno od drugog po veličini grada Halepa, kao i više ciljeva u uporištu ISIL-a u provinciji Raqqa, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Velika Britanija, Danska i Belgija će ubuduće učestvovati u zračnim udarima u Iraku, ali ne i u Siriji.

U Londonu je velika većina zastupnika glasala za prijedlog premijera Davida Camerona, koji je pozvao na “uništenje (…) mreže smrti”, posluživši se riječima koje je za govornicom Ujedinjenih naroda izrekao američki predsjednik Barack Obama.

U tekstu prijedloga se odobravaju “zračni udari” u Iraku i napominje da London “neće slati britanske vojnike na borbena područja”.

Nakon ovog glasanja, šest britanskih lovaca-bombardera “Tornado” stacioniranih na Kipru moglo bi ubrzo poletjeti.

Belgija i Danska

I belgijski Parlament je odobrio intervenciju u Iraku, također samo u toj državi, pa je šest borbenih aviona “F-16” poletjelo prema Jordanu.

Belgijske letjelice mogli bi početi djelovati već u subotu, rekao je ministar odbrane Pieter De Crem.

Naposljetku, i Danska je u petak objavila da šalje u Irak sedam lovaca “F-16” radi učešća u ofanzivi.

Do sada je samo Francuska učestvovala u zračnim udarima u Iraku, uz SAD, koji predvodi međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a, a u Siriji pomaže pet savezničkih arapskih država: Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Bahrein.

Od početka zračnih udara u Siriji, u utorak, poginuo je 141 borac, među kojima 129 stranaca, među njima 84 pripadnika ISIL-a, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Američki državni sekretar John Kerry kazao je da rat SAD-a protiv ISIL-a nipošto ne pridonosi ostanku na vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ruske kritike

Washington je isključio mogućnost bilo kakva učešća Damaska u koaliciji i podržava pobunjeničke grupe koje se smatraju umjerenima, a bore se istovremeno s ISIL-om i s vlasti predsjednika Assada.

Rusija je kritizirala takvo stajalište.

Govoreći novinarima u UN-u, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su američki zračni udari u Siriji nezakoniti ako nisu dogovoreni s Damaskom, koji je saveznik Moskve.

Načelnik Generalštaba američke vojske Martin Dempsey izjavio je da je do sada u Iraku izvedeno više od 200, a u Siriji 43 zračna napada američkih snaga, u saradnji s arapskim saveznicima.

“Potrebni su dugoročni napori SAD-a i svih naših saveznika kako bi nastavili opsežnu diplomatsku, ekonomsku i vojnu kampanju koju smo počeli. To sigurno neće biti lako i kratko putovanje. Tek smo na početku akcije da oslabimo utjecaj ISIL-a i da ga u potpunosti uništimo”, rekao je američki ministar odbrane Chuck Hagel.

Dempsey je naglasio da je potrebno najmanje 12.000 sirijskih pobunjenika kako bi se protjerali pripadnici ISIL-a sa prostora u Siriji koje su ranije zauzeli.

Izvor: Agencije