Pet stvari koje treba znati o ubistvu Jamala Khashoggija

Svoja saznanja o ubistvu Jamala Khashoggija Agnes Callamard je predstavila Vijeću za ljudska prava u Ženevi (Anadolija)

I nakon osam mjeseci od ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni a individualna odgovornost za ubistvo i dalje je „obavijena tajnom i bez jasnog procesa“ stoji u dugo očekivanom UN-ovom izvještaju objavljenom prošle sedmice.

Svoja saznanja o ubistvu Jamala Khashoggija Agnes Callamard je predstavila Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

U izvještaju se navodi kako je Saudijska Arabija odgovorna za Khashoggijevo ubistvo i kako bi se princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) trebao podvrgnuti istrazi.

Evo pet stvari koje morate znati o tome šta se desilo od kada je Kashoggi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu drugog oktobra i šta se očekuje da se treba desiti.

1. Ubistvo Khashoggija

Ugledni kolumnista Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen je i raskomadan u saudijskom konzulatu kada je došao da podigne dokumenta potrebna da bi sklopio planirani brak.

Khashoggi je zadavljen a njegovo tijelo raskomadao je tim od 15 Saudijaca poslanih u Istanbul kako bi izvršili ubistvo, navodi su turskih zvaničnika.

Turski mediji su sugerirali da su ostaci njegovog tijela rastopljeni u kiselini.

Saudijski narativ o tome šta se desilo mijenjao se iz sedmice u sedmicu.

Prvo su tvrdili da je Khashoggi napustio zgradu konzulata brzo nakon što je ušao, ali nakon što su turske vlasti nastavile objavljivati detalje ubistva, Saudijska Arabija je u nizu kontradiktornih objašnjenja priznala da su njeni agenti iznijeli ubijenog.

Potom je Saudijska Arbija priznala da je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je došao u sukob sa uposlenicima. Osamnaest ljudi je nakon toga uhapšeno.

Saudijska Arabija je potom rekla da ne zna gdje su ostaci Khashoggija a za njegovu smrt je okrivila „odmetnute“ agente.

U novembru je CIA zaključila da je MBS naredio Khashoggijevo ubistvo, navodili su američki mediji.

2. Zabrana prodaje oružja

Khashoggijevo ubistvo pokrenulo je debatu o tome da se zabrani prodaja oružja Saudijskoj Arabiji koja je najveći uvoznik oružja u periodu od 2014. do 2018.

Zbog svoje uključenosti u bombardovanje Jemena u saradnji sa UAE-om, mnoge evropske države stopirale su izvoz oružja u Saudijsku Arbaiju čak i prije nego je Khashoggi ubijen, a među njima su Norveška, Švedska, Austrija, Grčka i belgijska pokrajina Wallonia.

Nakon Khashoggijevog ubistva Njemačka je objavila da prestaje snabdijevati oružjem saudijsku vojsku, a svoj pola godine dug embargo produžila je u aprilu.

Danska, Finska i Holandija slijedile su primjer i suspendirale odobrenje za oružuje dok je Austrija lobirala u EU da se nametne embargo.

3. Nema „vjerodostojne odgovornosti“

U januaru je 11 osoba optuženo za ubistvo Kahshoggija a Saudijska Arabija je insistirala da sama sprovede cijeli slučaj odbijajući optužene izručiti Turskoj.

Ali UN-ova kancelarija za ljudska prava dovela je u pitanje pravednost saudijskog suđenja, tvrdeći da „nije dostatno“ i tražeći „međunarodnu umiješanost“.

Prošle sedmice u dugo očekivanom izvještaju otkriveno je da ključni osumnjičeni za Khashoggijevo ubistvo Saudi al-Qahtani, još uvijek nije optužen.

4. Ciljanje disidenata

UN i organizacije za ljudska prava i analitičari zaključili su da je Khashoggijevo ubistvo simptom jednog mnogo većeg problema: saudijsko slamanje disidenata.

Godinu dana prije Khashoggijevog ubistva MBS je rekao kako da će koristiti „metak“ protiv novinara ako se ne vrati kući i ne prestane sa kritikovanjem vlade, tvrdnja je New York Timesa.

MBS je citiran i u drugim izvještajima američkih medija kako je Khashoggija opisao kao „opasnog islamistu“ i to u telefonskom razgovoru koji je vodio sa Jeradom Kushnerom i Johnom Boltonom nekoliko sedmica prije nestanka novinara.

New York Times je također objavio da je godinu dana prije Khashoggijevog ubistva MBS autorizirao kampanju protiv saudijskih disidenata.

5. UN-ov izvještaj: „Saudijska Arabija je odgovorna“

Postoje „kredibilni dokazi“ koji povezuju MBS-a sa Khashoggijevim ubistom i princ prijestolonasljednik bi trebao biti istražen zaključili su stručnjaci UN-a.

U izvještaju Callmard  je rekla da je „Khashoggijeva smrt ubistvo za koje je odgovorna Saudijska Arabija“

Govoreći za al Jazeeru Callmard je rekla „postoji malo sumnje da je ubistvo počinjeno bez predumišljaja. Ubistvo je planirano“

Izvor: Al Jazeera