Pet pitanja slučaja Aleksej Navalni: Trovanje ili ne?

Navalni je ovaj snimak objavio na Instagramu ove sedmice, te napisao kako diše sam, bez pomoći respiratora (Instagram / Navalny)

Dan kada je pozlilo Navalnom

Aleksej Navalni, najglasniki kritičar ruskog Kremlja, 20. augusta je završio sa skupom na kojem je vršio kampanju za opozicione političare na Sibiru pred lokalne izbore, koji su održani od 11. do 13. septembra.

Napustio je Hotel Xander i krenuo ka aerodromu Bogaševo u Tomsku. Tamo je popio šoljicu čaja. Putovao je ka Moskvi.

U prvih pola sata leta, osjetio je kako mu je loše i svjedoci navode kako je vrisnuo od bolova. Potom je pao u komu.

Avionom je trebao biti prebačen u njemačku prijestolnicu Berlin, tačnije u bolnicu Charite, let je trebao trajati šest sati. Avion je vanredno sletio u Omsk, ruski grad gdje mu je pružena pomoć i gdje su ljekari naveli kako mu je previše loše da bude prebacivan dalje. No, dva dana kasnije (subota, 22. august), naveli su kako mu život nije u opasnosti.

Da li je bio otrovan?

Tim Navalnog vjeruje kako je otrovan nervnim agensom tipa novičok, a tu tvrdnju podržava nekoliko evropskih država.

Laboratorija u Njemačkoj je navela kako ima potvrdu za to od 2. septembra, dok su laboratorije u Francuskoj i Švedskoj slične potvrde objavile 14. septembra.

Uzorke od Navalnog je uzela i Organizacija za uklanjanje hemijskog oružja (OPCW) iz Haga kako bi ih testirala.

Iz Rusije navode kako nema dokaza da je Navalni otrovan, a i njihovi saveznici iz Bjelorusije sumnjaju u te tvdnje. Ljekari u Omsku navode kako nisu otkrili otrovne supstance u tijelu Navalnog.

Američki predsjednik Donald Trump je bio kritiziran da naginje na rusku stranu jer je 4. septrembra, dva dana nakon što je Njemačka objavila kako ima „nepobitan dokaz“, rekao da „još nemamo nikakvih dokaza“.

U kakvom je Navalni stanju?

Ljekari iz Njemačke su 7. septembra, nakon više od dvije sedmice od razboljevanja u avioni, kazali kako je izašao iz kome i kako mu se popravlja stanje. Njegova glasnogovornica je rekla kako će „postepeno biti isključen sa respiratora“.

Navalni je 15. septembra na Instagramu objavio kako sam diše i kako planira da se vrati u Rusiju.

Ako je otrovan, ko i gdje ga je otrovao?

Tim Navalnog vjeruje kako je bio otrovan po naredbama ruskog predsjednika Vladimira Putina, što Kremlj kategorički negira.

Glasnogovornica Navalnog Kira Jarmiš je prvo rekla kako vjeruje da je čaj Navalnog na aerodromu bio otrovan, dok je 17. septembra njegov tim objavio kako je nervni agens nađen u praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi u Tomsku, nagovijestivši kako je otrovan tamo, a ne na aerodromu.

Koje su posljedice navodnog trovanja?

Navodni napad je produbio razdor između Evrope i Rusije, pošto Njemačka i Francuska predvode pozive na punu istragu, ali još nisu direktno okrivile rusku Vladu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu su pozivali na sanckije Rusiji, navodeći 17. septembra kako „korišteni otrov iz grupe novičok se može razviti samo u državnim vojnim laboratorijama i ne može doći u ruke privatnih pojedinaca, što direktno implicira da su ruske vlasti iza ovog napada“.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo njemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor, dok je Velika Britanija pozvala ruskog diplomatskog predstavnika na razgovor zbog incidenta.

Moskva, sa svoje strane, odbacuje sve što naziva politizacijom pitanja.

Vrijedi istaći kako je njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom da obustavi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se prebacivao ruski plin do Njemačke. Ponovo je Kremlj upozorio da se ne miješa slučaj Navalni sa plinovodom.


Bitni datumi oko slučaja Navalni

20. august – Navalnom loše u avionu; vanredno slijetanje u Omsku; glasnogovornica navodi da je otrovan možda čajem na aerodromu

22. august – Navalni avionom prebačen u berlinsku bolnicu Charite

2. september – Njemačka navodi kako ima ‘nepobitne dokaze’ da je Navalni otrovan, Rusija odgovara kako nema dokaza za to

4. septembar – Američki predsjednik Donald Trump govori kako „nemamo dokaza“

6. septembar – Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas prijeti djelovanjem protiv projekta plinovoda: „Nadam se da nas Rusi neće natjerati na promjernu stava o Sjevernom toku 2“

7. septembar – Njemački ljekari navode da Navalni nije više u vještačkoj komi

Od 11. do 13. septembra – Lokalni izbori u Rusiji, saveznici Navalnog bilježe dobre rezultate na Sibiru

15. septembar – Navalni na Instagramu objavljuje da sam diše (nije više na respiratoru)

16. septembar – Glasnogovornik Kremlja upozorava protiv politiziranja slučaja Navalni u razgovorima oko plinovoda Sjeverni tok 2 sa Njemačkom

17. septembar – Tim Navalnog sada sumnja kako je otrovan u hotelskoj sobi, a ne na aerodromu, navodeći kako postoje tragovi nervnog agensa na praznoj boci vode

17. septembar – Evropski zastupnici traže sankcije za Rusiju

Izvor: Al Jazeera