Pet optuženih za naručeno ubistvo Njemcova

Bivši policajac Zaur Dadajev na početku istrage je priznao krivicu, a zatim tvrdio da je priznanje iznuđeno (AP)

Petoricu osumnjičenih, uhićenih u veljači nakon ubojstva ruskog oporbenog čelnika Borisa Njemcova, rusko pravosuđe optužilo je za naručeno ubojstvo, objavio je sud u Moskvi.

U priopćenju je sud naveo da su petorica muškaraca, iz Čečenije i Ingušetije, optuženi na temelju članka 105 ruskog Kaznenog zakona o ubojstvima koje je počinila skupina osoba kako bi si priskrbila materijalnu korist ili po narudžbi, što upućuje da istražitelji razmatraju trag naručenog ubojstva.

Bivši zamjenik premijera i protivnik Vladimira Putina, Boris Njemcov, ubijen je u noći između 27. i 28. veljače u središtu Moskve, dok se s partnericom vraćao kući.

Priznao krivicu, pa povukao priznanje

Petoricu su ruske vlasti uhitile tjedan dana nakon ubojstva.

Jedan od njih je bivši policajac Zaur Dadajev, koji je na početku istrage priznao krivicu da bi zatim tvrdio da je riječ o iznuđenom priznanju tijekom mučenja.

Ostala četvorica također tvrde da su nedužni, prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ubojstvo Borisa Njemcova provokacijom i obećao da će biti poduzeto sve kako bi naručitelji i izvršitelji bili pronađeni i kažnjeni.

Nekoliko osoba bliskih Njemcovu odbacilo je tezu o tome da je u pozadini ubojstva radikalizam, koju je razmatrala policija.

Ruski dnevni list Kommersant u ponedjeljak je, pozivajući se na izvor blizak istražiteljima, objavio da je rusko istražno povjerenstvo identificiralo muškarca koji je izvršiteljima dostavio oružje i vozilo za to ubojstvo.

Osumnjičeni, čiji identitet nije otkriven, navodno je obećao više od 79.000 eura svakom sudioniku ubojstva.

Izvor: Agencije