Pet mrtvih u napadu dronova na medresu

Napad se desio u sjeverozapadnoj regiji Khyber Pakhtunkhwa (EPA)

Najmanje pet osoba je poginulo u incidentu u Pakistanu, za koji se sumnja da je riječ o napadu američkih bespilotnih letjelica.

Napad se desio u sjeverozapadnoj regiji Khyber Pakhtunkhwa. Policijski zvaničnik Fareed Khan kazao je kako je bespilotna letjelica ispalila najmanje tri rakete na medresu u distriktu Hangu, usmrtivši dva učitelja i tri učenika nešto poslije zore u četvrtak.

Identiteti ubijenih nisu poznati, dok izvor novinske agencije Reuters navodi kako je Sirajuddin Haqqani, vođa mreže Haqqani, koja se povezuje s Al-Kaidom, viđen na ovoj lokaciji prije dva dana.

Pakistanska administracija u javnosti se protivi napadima američkih bespilotnih letjelica i navodi kako u ovim udarima živote gube mnogi civili, te da se tako krši suverenitet ove azijske države. Sa druge strane, u privatnim krugovima vlasti podržavaju udare dronova.

Pokušaj pregovora s talibanima

Većina ovih napada dešava se u regiji Sjeverni Waziristan, gdje se skrivaju talibani, a rijetki u gusto naseljenim mjestima poput Khybera Pakhtunkhwe.

Napad u četvrtak se desio dan nakon što je šef vanjske politike Pakistana Sartaj Aziz kazao kako su Sjedinjene Američke Države obećale da neće provoditi udare dronova dok Vlada pokušava voditi mirovne pregovore sa talibanima.

Američka administracija nije komentirala njegov istup.

Izvor: Agencije