Pet hiljada migranata vraćeno iz Libije u šest mjeseci

Migranti
Međunarodna organizacija za migracije je pozvala Evropsku unjiju da uspostavi mehanizam za iskrcavanje spašenih ljudi (EPA)

Međunarodna organizacija za migracije – IOM priopćila je da je u prvoj polovini 2019. godine iz Libije vratila više od 5.000 migranata u azijske i afričke zemlje, u okviru svog programa “Dragovoljni povratak”.

Velik broj migranata, koji su se nadali da će se iz Libije preko Sredozemnog mora domoći Europe, našli su se u teškim uvjetima u toj zemlji kojom vlada kaos nakon pada diktatora Muammara Gaddafija 2011. godine.

“Sve dosad ove godine se više od 5.000 migranata iz Libije sigurno vratilo kući u 30 zemalja Afrike i Azije zahvaljujući programu pomoći dragovoljnom povratku ljudi”, piše na Facebook stranici ureda IOM-a u Libiji, prenosi Hina.

Lani je iz Libije vraćeno više od 16.000 osoba po tom programu IOM-a.

Libijom, koju je nakon Gaddafijeva pada 2011. godine zahvatila nestabilnost, širi se sukob nakon ofenzive koju je 4. travnja Khalifa Haftar, vladar libijskog istoka, poveo na Tripoli, sjedište vlade nacionalnog jedinstva koju priznaje međunarodna zajednica.

Bijeg pred sukobima i siromaštvom

Međunarodne humanitarne organizacije su upozorile da se položaj migranata pogoršao nakon početka borba u okolici libijske prijestolnice.

Misija Ujedinjenih naroda za potporu Libiji – MANUL je više puta izrazila zabrinutost za sudbinu oko 3.500 migranata “izloženih opasnosti u prihvatilištima blizu područja na kojima se vode borbe”.

Unatoč dugotrajnoj nestabilnosti, Libija je i dalje važna za prolaz migranata koji bježe pred sukobima i siromaštvom iz drugih dijelova Afrike i s Bliskog istoka.

Oštre političke podjele u toj afričkoj zemlji dovele su do formiranja dvije suparničke vlasti, jedne na istoku Libije, koju štiti general iz razdoblju Gaddafijeve vladavine Haftar, a druge u Tripoliju, koju podržava UN, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije