Pet godina zatvora za zločine u Štrpcima

Mićo Jovičić je u cjelosti priznao sudjelovanje u zločinu nad 20 putnika koji su nasilno izvedeni iz voza u mjestu Štrpci (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Mićo Jovičić postigao s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, a zbog učešća u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima (opština Rudo) 1993. godine.

Jovičić je osuđen na pet godina zatvora.

“Sud se uvjerio da je Jovičić ovaj sporazum potpisao svjesno i da je upoznat s mogućim posljedicama te da predstavlja izraz slobodne volje. Sud je, u skladu sa zakonom, ustanovio da postoji dovoljno dokaza da se dokaže da je počinio djelo iz optužnice”, rekla je Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Jovičić, bivši pripadnik Druge podrinjske brigade Vojske Republike Srpske, oslobođen je naknade plaćanja troškova, a nema prava žalbe na visinu izrečene kazne.

Jovičić je bio optužen zajedno s Lukom Dragičevićem, Bobanom i Petkom Inđićem, Obradom i Novakom Polugom, Draganom Šekarićem, Oliverom Krsmanovićem, Radojicom Ristićem, Vukom Ratkovićem i Miodragom Mitrašinovićem, ali je njegov postupak razdvojen.

Sporazumno priznanje krivice

Jovičić je sporazumno priznao krivicu za ratni zločin počinjen početkom 1993. godine.

U cjelosti je priznao sudjelovanje u zločinu nad 20 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su nasilno izvedeni iz voza Beograd – Bar u mjestu Štrpci, nakon čega su mučeni, zlostavljani i ubijeni na obali rijeke Drine.

Sporazumnim priznanjem, Jovičić se obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih, kao i drugim predmetima koji se odnose na navedeni zločin.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je saopćilo kako je visina predložene kazne u skladu s ulogom optuženog u počinjenom zločinu, za kojeg je utvrđeno da se nalazio na mjestu zločina, osiguravao lokaciju, ali nije sudjelovao u ubistvima žrtava.

Navedeni optuženi je tokom istrage priznao svoje sudjelovanje u tom ratnom zločinu i izrazio kajanje, naveli su tužioci.

Zločin u Štrpcima rasvijetljen je zajedničkim radom tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor: Agencije