Pet čuvara uhapšeno zbog Kalinića

Sigurnost u Okružnom zatvoru u Beogradu je podignuta na viši stepen (Tanjug)

Pet zatvorskih čuvara uhapšeno je u večernjim satima u utorak zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bjekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz beogradskog Okružnog zatvora, izjavio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo omogućavanje bjekstva pritvorenom licu, za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Petorica čuvara su u utorak ujutro suspendirani s posla, odmah po otkrivanju pokušaja bjekstva dvojice osuđenih na po 40 godima zatvora, podsjetio je Obradović.

On je rekao da pretpostavlja da su Kalinić i Milovanović imali “pomoć iznutra” u svom pokušaju bjekstva iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Ustaničkoj ulici.

Pritvorenici su, u ranim jutarnjim satima u utorak, pokušali pobjeći iz posebne jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, ali su brzom intervencijom Žandarmerije spriječeni u tome i vraćeni u ćelije, saopćila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

U saopćenju se navodi da su Kalinić i Milovanović izašli iz svojih ćelija odvalivši vrata, savladali čuvara i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora.

O događaju su obaviješteni predsjednik Višeg suda u Beogradu i tužilac za organizirani kriminal.

Sigurnost u Okružnom zatvoru u Beogradu je podignuta na viši stepen, kako od Uprave Okružnog zatvora, tako i od komande Žandarmerije.

Utvrđivanje daljih činjenica preuzet će policija, tužilaštvo i istražni sudija, u saradnji s Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u saopćenju.

Zavjerenik u atentatu


Sretko Kalinić, slika iz zatvora u Hrvatskoj

Sretko Kalinić (38), zvani “Beli” i “Zver”, je jedan od zavjerenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik bivšeg kriminalnog Zemunskog klana.

Osnovna Kalinićeva uloga u Zemunskom klanu bila je da likvidira osobe čija bi ubistva naručio Dušan Spasojević, navode beogradski mediji.

U atentatu na  Đinđića Kalinić je bio u “Volkswagen passatu” koji je čekao neposredne izvršioce ispred Zavoda za fotogrametriju, a trebao je pružati vatrenu podršku za slučaj da dođe do oružanog okršaja.

Za učestvovanje u atentatu, presudom Okružnog suda u Beogradu, osuđen je, po tri osnove, na 35 godina zatvora, a ta presuda je kasnije ublažena na 30 godina.

Dana 18. januara 2008. godine Kalinić je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim djelima.

Interpolova potjernica

Željko Milovanović (43) državljanin je Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za kojim je izdata Interpolova potjernica.

Rođen je u Hrvatskoj, a 2005. godine bio je nastanjen u Somboru.

Milovanović, koji posjeduje pozamašan policijski dosije, prema navodima nekih medija, bio pripadnik je Jedinice za specijalne operacije (JSO) srbijanske policije.

Milovanović je optužen da je umiješan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Bogradski nedjeljnik Vreme piše da on nije bio pripadnik JSO, bar ne od njenog formalnog osnivanja do raspuštanja.

Milovanović je optužen da je umiješan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Prema optužnici, on je pored Pukanićevog automobila parkirao motor s eksplozivom, koji je usmrtio suvlasnika zagrebačkog tjednika Nacional i njegovog saradnika Niku Franjića

Za njim, osim osječkog suda, koji ga tereti za ratne zločine počinjene u Slavoniji, zbog ubistava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Izvor: Agencije