Pet činjenica o normalizaciji odnosa Izraela i UAE-a

U saopćenju se također navodi kako će, prema Viziji mirovnog plana, muslimanima biti dozvoljena posjeta i molitva u džamiji Al-Aqsa (Anadolija)

Izrael i Ujedinjeni Arapske Emirati objavili su kako uspostavljaju pune diplomatske odnose kroz sporazum kojem je posredovao američki predsjednik Donald Trump.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, Izraela i UAE-a u četvrtak se navodi kako će dogovor „unaprijediti mir u bliskoistočnoj regiji“, te kako je „svjedočenje hrabroj diplomatiji i viziji“ tri lidera.

No, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa naveo je kako je ovo „izdaja“ i kako dogovor treba biti odbačen.

U nastavku donosimo pet stvari koje treba znati o emiratsko-izraelskom dogovoru.

Normalizacija odnosa

Objavom sporazuma, UAE je postao prva država Zaljeva koja normalizira diplomatske odnose sa Izraelom. Nakon Egipta i Jordana, ovo je treća arapska država koja je normalizirala takve odnose.

U saopćenju o dogovoru sa navodi kako će se delegacije UAE-a i Izraela „susresti narednih sedmica“ kako bi potpisale dogovore o investicijama, turizmu, sigurnosti, zdravstvu, kulturi, uspostavi ambasada…

Odgoda aneksije palestinske zemlje

U sklopu dogovora, Izrael je pristao na obustavu „objave suvereniteta“ na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

No, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je kasnije kazao kako je pristao na odgodu aneksije u sklopu normalizacije odnosa sa UAE, ali da ona ostaje „na stolu“. On navodi kako je, u dogovoru sa Trumpom, samo „odgodio“ planove i kako on nikada „neće odustati od naših prava na tu zemlju“.

Ranije ove godine, izraelski premijer je objavio kako će anektirati jednu trećinu već okupirane Zapadne obale – uključujući i dijelove strateški važne Doline Jordana – u skladu sa kontraverznom Trumpovom „Vizijom mirovnog plana za Izraelce i Palestince“.

Sa druge strane, ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash, u intervjuu za Sky News Arabia u četvrtak, izjavio je kako je mir sa Izraelom pomogao u deminiranju svojevrsne tempirane bombe koja je prijetila dvodržavnom rješenju.

Strateška bliskoistočna agenda

Izraelsko-emiratski dogovor također otvara put takozvanoj Strateškoj bliskoistočnoj agendi koja će, kako se navodi u zajedničkom saopćenju, „proširiti diplomatsku, trgovinsku i sigurnosnu saradnju“ u regiji.

„Zajedno sa SAD-om, Izrael i UAE dijele slično gledište kada je riječ o prijetnjama i prilikama u regiji, kao i zajedničku posvećenost promoviranju stabilnosti kroz diplomatski angažman, povećanu ekonomsku integraciju i tješnju sigurnosnu koordinaciju“, navodi se u dokumentu.

Pristup muslimanskim lokacijama

U saopćenju se također navodi kako će, prema Viziji mirovnog plana, muslimanima biti dozvoljena posjeta i molitva u džamiji Al-Aqsa, trećem najsvetijem mjestu islama, a koja se nalazi u velikom kompleksu koji muslimani nazivaju al-Haram al-Sharif.

„Svi muslimani koji dolaze u miru mogu posjetiti i obaviti molitvu u džamiji Al-Aqsa, a i ostala jerusalemska sveta mjesta trebaju biti otvorena za miroljubive vjernike svih religija“, navodi se u saopćenju.

Kompleks se nalazi u Istočnom Jerusalemu koji je Izrael okupirao Šestodnevnim ratom 1967. i taj potez nikada nije dobio međunarodno priznanje.

Vakcina protiv korona virusa

Izrael i UAE će „odmah proširiti i ubrzati saradnju kada je riječ o liječenju i razvoju vakcine za korona virus“, navodi se u saopćenju.

U junu je Netanyahu rekao kako će Izrael udružiti snage sa UAE-om u borbi protiv pandemije, uprkos nepostojanju diplomatskih veza dvije države.

Istog mjeseca je emiratska državna novinska agencija WAM objavila kako će dvije tamošnje kompanije raditi sa izraelskim na medicinskim projektima među kojima je i borba protiv COVID-19.

Izvor: Al Jazeera i agencije