Pešmerge ušle u Kobani

Konvoj s teškim naoružanjem u Tursku je ušao u srijedu ujutro kod grada Silopija (Reuters)

Prva grupa od deset kurdskih Pešmerga boraca iz Iraka ušla je u sirijski grad Kobani pošto su prešli tursku granicu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Tanjug.

Konvoj Pešmerga sa teškim naoružanjem stigao je kopnenim putem u turski grad Suruc, gdje ih je ranije danas sačekala druga grupa kurdskih boraca koji su jučer ujutro stigli avionom, naveo je AFP.

Agencije javljaju da je na putu ka Kobaniju još 150 kurdskih boraca.

U međuvremenu je predsjednik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani naveo u saopćenju da je ta regija spremna poslati još boraca u Kobani ako bude trebalo, prenosi Reuters.

Konvoj snaga Kurdske samouprave u Iraku (IKBY) broji 38 vozila, zajedno s kolima hitne pomoći. U Tursku je ušao u srijedu kod grada Silopija.

Spajanje odreda

Nakon prijeđenog puta duž pogranične oblasti, stigao je u Suruc, u koji su već ranije stigle pješadijske snage Pešmerge.

Ovaj dio vojske iz Erbila prebačen je avionom do aerodroma u Sanliurfi, odakle su autobusima transportirani u Suruc, koji od Kobanija dijeli samo državna granica.

Očekuje se da će se spomenuta dva dijela odreda spojiti dnas popodne.

U konvoju Pešmergi nalaze se rakete tipa “katjuša”, topovi, drugo teško naoružanje i mnogo municije.

Kurdske snage, potpomognute američkim avionima, bore se već sedmicama protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Kobaniju i okolini.

U kopnenim borbama za taj grad ubijeno je više od 800 osoba od 16. septembra, početka ofanzive ISIL-a.

Pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Turske je dopustila prošle sedmice prolaz kroz svoju teritoriju borcima iz autonomne kurdske pokrajine u Iraku.

Izvor: Agencije