Pešmerge pokrenule veliku ofanzivu na ISIL

Pešmerge navode da bi operacija mogla potrajati (AP)

Kurdske Pešmerga snage su pokrenule veliku vojnu operaciju u sjeverozapadnom Iraku, koja je uslijedila nakon nedavnih pokušaja da se probije linija fronta u blizini Tal Afara, uporišta grupe Islamska država Irak i Levant.

Stotine vojnika Pešmergi su u srijedu raspoređeni duž linije fronta, napredujući ka jugu od brane u Mosulu. Prethodno su zauzeli gotovo četiri kilometra teritorije.

Uz pomoć koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, Pešmerge pokušavaju da zauzmu stratešku teritoriju, čime bi se prekinule vitalne linije snabdijevanja ISIL-a, kojim se iz uporišta grupe u Siriji šalju potrepštine u uporišta u Iraku.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr javlja iz područja u blizini brane u Mosulu da su zapovjednici Pešmergi uvjereni u pozitivan ishod operacije, iako znaju da bi ona mogla potrajati.

“Vojnu operaciju provode zajedno sa američkom koalicijom. Od ranih jutarnjih sati se mogu vidjeti koalicioni avioni kako bombardiraju položaje ISIL-a”, javlja Khodr.

“Ranije tokom jutra nije bilo otpora ISIL-a, ali sada borci ISIL-a odgovaraju na napade. Uzvraćaju vatru i pružaju jak otpor, te ispaljuju minobacačke granate na položaje Pešmergi”.

Obustava opskrbe

Zapovjednici Pešmergi na terenu su kazali Al Jazeeri da je njihov cilj da zauzmu stratešku teritoriju, čime bi se prekinule ISIL-ove vitalne linije snabdijevanja.

Uspješno odsijecanje linija snabdijevanja bi značilo da borci ISIL-a više neće moći opskrbljavati irački grad Mosul iz svojih uporišta u Siriji.

Al Jazeerina novinarka Khodr javlja da nema namjera da se napadne Tal Afar, gusto naseljeno i etnički raznovrsno područje.

“Lokalno stanovništvo bi ulazak Pešmergi u Tal Afar moglo vidjeti kao invaziju. U tom području žive brojni Arapi i Turkmeni”, javalja Khodr.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama je od ponedjeljka provela još najmanje 20 zračnih udara na položaje ISIL-a u Siriji i Iraku.

U Iraku su u devet zračnih napada gađane mete u Sinjaru, Kirkuku i Ramadiju. Pet ISIL-ovih jedinica, nekoliko opskrbnih jedinica, te teško naoružanje su bili meta, navodi Združena radna jedinica, koja predvodi operacijama.

Irački premijer Haider al- Abbadi je u srijedu kazao u razgovoru za Associated Press da međunarodna zajednica ne čini dovoljno da pomogne njegovoj zemlju da pobijedi u ratu protiv ISIL-a.

“Mi smo skoro prepušteni sami sebi”, rekao je on. “Mnogo toga je rečeno i kazano, ali je vrlo malo urađeno na kopnu”.

On je rekao da je njegova zemlja zahvalna za zračnu kampanju koju predvodi SAD, te da su zračni udari bili učinkoviti.

Izvor: Al Jazeera i agencije