Pešmerge će preko Turske krenuti u Kobani

Iz Kobanija svakodnevno dolaze iste slike – bombardiranja, borbe Islamske države Irak i Levant i kurdskih snaga za kontrolu nad ovim pograničnim gradom. Porodica Shenowi pobjegla je iz Kobanija, a sklonište su pronašli sa turske strane granice, u jednoj napuštenoj zgradi.

“Noći su sve hladnije. Ali, sretan sam, jer neki spavaju na ulici, mi imamo barem ovo mjesto”, kaže Hassan Shenowi, koji je sada izbjeglica.

Izbjeglički kampovi ne mogu biti izgrađeni dovoljno brzo. Već je više izbjeglica iz Sirije u pograničnom turskom gradu nego stanovnika. No, u kurdskim dijelovima Turske od Ankare očekuju više pomoći od humanitarne. Najprije da dopusti prolazak kurdskim borcima kako bi pomogli sunarodnjacima u Kobaniju. Odluku o njihovu slanju donio je Parlament kurdske pokrajine Erbil u Iraku, ali tek nakon garancije iz Ankare o slobodnom prolasku.

“Sada smo spremni preko turske granice uputiti manje jedinice kurdskih snaga naoružane teškim oružjem u Kobani, kako bismo pomogli tamošnjim borcima”, navodi Jabar Yawar Manda iz Ministarstva za kurdske Pešmerge.

Obećanje NATO-a

Irački Kurdi su u prijateljskim odnosima s Ankarom. No, oni u Kobaniju su bliski s Radničkom partijom Kurdistana, s kojom su turske vlasti bile u 30-ogodišnjem sukobu unutar same Turske. Stoga su vlasti te zemlje vrlo oprezne, ali će prolazak snaga iračkih Kurda dopustiti.

“U Kobaniju su najprije odbili pojačanje Pešmergama. Poslije su prihvatili, ali prigovarajući kurdskim vlastima zbog broja ljudi koje će poslati. Doznajem kako su se jučer dogovorili da će biti poslano 200 boraca”, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U međuvremenu Turska opet dobija uvjerenja NATO-a da je sigurna.

“NATO se već odazvao turskom pozivu. Na granici imamo tri nacije koje pružaju zračnu i podršku u vidu raketnih jedinica. Turska nas je zvala da budemo dio njene odbrane i mi smo tu već cijelu godinu, a bit ćemo još vremena. Iskazali smo spremnost zajedničke odbrane partnera. Ako Turska bude iskazala potrebu za još više snaga NATO-a na zemlji, mi smo spremni”, istakao je general Phillip Breedlove, komandant NATO-a.

No, ima i nesuglasica. Turski predsjednik ponovo je prigovorio Washingtonu zbog dostavljanja zračne pomoći Kobaniju, koja je sadržavala i oružje. Svaki dan SAD na zračne udare protiv ISIL-a troši više od sedam miliona dolara. Washington je do sada uložio više od 420 miliona dolara, a u Pentagonu najavljuju kako će borba biti duga.

Izvor: Al Jazeera