Peskov: Nema izgleda za poboljšanje odnosa sa SAD-om

Peskov: 'Može se tvrditi da na vidiku nema dobrih šansi za normalizaciju rusko-američkih odnosa' (EPA)

Zvanična Moskva zalaže se za dijalog s Washingtonom kako bi postojeći problemi bili riješeni, ali dosad nije vidjela dobre šanse za normalizaciju bilateralnih odnosa, izjavio je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose agencije.

On je govorio dan nakon izbora za Kongres Sjedinjenih Američkih Država, na sredini predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

“S velikim uvjerenjem može se tvrditi da na vidiku nema dobrih šansi za normalizaciju rusko-američkih odnosa”, istakao je Peskov.

Problemi strateške stabilnosti

To, kako je naglasio, ne znači da Rusija ne želi dijalog i ne poziva na nj.

“Mi imamo mnogobrojne probleme, koji zahtijevaju komunikaciju Rusije i Amerike. To su problemi strateške stabilnosti i kontrole naoružanja. Ti problemi neće biti riješeni sami, bez održavanja dijaloga”, zaključio je glasnogovornik Kremlja.

Amerikanci su u utorak glasali za svih 435 zastupnika u Zastupničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država, a prema prvim, preliminarnim rezultatima, demokrate su osvojile većinu u donjem, Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem domu, Senatu.

Izvor: Agencije