Oglasi

Pesimizam njemačkih kompanija na vrhuncu

Nijedan tračak svjetlosti nije viđen ni u jednoj od ključnih industrija privrede, tvrdi Ekonomski institut iz Muenchena.
Njemački proizvođači, koji se uveliko oslanjaju na izvoz, suočeni su sa slabijom stranom potražnjomArhiva

Poslovno povjerenje u Njemačkoj pogoršalo se u augustu više od očekivanja, "skliznuvši" na najniži nivo od novembra 2012, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Indeks poslovne klime, koji izračunava minhenski Ekonomski institut Ifo, pao je na 94,3 poena u augustu s najviše revidiranih 95,8 poena u julu, navodi se u saopćenju instituta Ifo dostavljenom Tanjugu.

Podatak za august, koji je ukazao na peti uzastopni mjesec pada, niži je i u odnosu na očekivanja analitičara od 95,1 poen.

"Sve je više indikatora recesije u Njemačkoj", navodi se u saopćenju predsjednika Ifoa Clemensa Fuesta.

Slabija strana potražnja

Kompanije su manje zadovoljne aktuelnom poslovnom situacijom, a porastao je i njihov pesimizam kad je riječ o predstojećim mjesecima, dodao je Fuest.

"Posljednji put kada su kompanije iz sektora industrije iskazale takav pesimizam bilo je tokom krizne 2009. Čak nijedan tračak svjetlosti nije viđen ni u jednoj od ključnih industrija njemačke privrede", poručio je predsjednik Ifoa.

Njemački proizvođači, koji se uveliko oslanjaju na izvoz, suočeni su sa slabijom stranom potražnjom, tarifnim sporovima i neizvjesnom poslovnom situacijom povezanom s odlukom Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Njemačka privreda u periodu april-juni pala je za 0,1% zbog smanjenja izvoza, a njemačka centralna banka (Bundesbank) prošlog ponedeljka saopćila je da će se domaća privreda tokom ljeta nastaviti kretati silaznom putanjom jer industrijska proizvodnja opada uslijed nedostatka narudžbi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.