Peru uvodi striktna pravila za venecuelanske izbjeglice

Više od 770.000 stanovnika Venecuele već je izbjeglo u Peru (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR objavila je da je rekordan broj venecuelanskih migranata prešao u Peru.

Regina de la Portilla, glasnogovornica UNHCR-a, potvrdila je da je 5.400 Venecuelanaca samo u četvrtak ušlo u Peru, prije nego što su uvedeni novi uvjeti za ulazak migranata koji bježe iz južnoameričke zemlje u krizi.

“UNHCR podržava i nadopunjava napore peruanski vlasti, koje se suočavaju s najvećim brojem građana Venecuele koji su do sada stigli u Peru”, kazala je ona, prenosi Anadolija.

Građani Venezuele u dugim redovima stoje ispred graničnog prijelaza u sjevernom Peruu i čekaju da im granični službenici pregledju dokumente.

Od subote Peru će zahtijevati putovnice i vize od venecuelanskih migranata, što mnogi neće moći ispuniti.

U Peruu se već nalazi oko 770.000 Venecuelanaca.

Više od četiri miliona izbjeglih

Od izbijanja ekonomske i političke krize u Venezueli, iz te zemlje su pobjegla najmanje četiri milijuna izbjeglica i migranata, upozorili su ranije UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije – IOM.

Alarmantne brojke, navode te dvije organizacije, ukazuju na hitnu potrebu da se podrže zemlje koje su ih primile, uglavnom u Južnoj Americi, a to su Kolumbija, Peru, Čile, Ekvador, Brazil i Argentina, prenio je Reuters.

Ujedinjeni narodi tvrde da se najviše Venecuelanaca nalazi u Kolumbiji, njih više od 1,3 milijuna Venecuelanaca.

Za odlazak iz zemlje odlučili su se zbog nasilja, hiperinflacije, nezaposlenosti i nedostatka hrane i lijekova.

Venezuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu otkako se početkom godine opozicijski čelnik Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom države te krajem travnja pozvao na svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura.

Izvor: Agencije