Peru: Rijeka Amazon kontaminirana živom

Američka istraživanja su pokazala da je više od 500 kilometara peruanskog toka rijeke Amazon kontaminirano živom. A upravo egzistencija hiljada pripadnika autohtonih zajednica zavisi od te rijeke.

Četvorogodišnji Julisis mogao bi da oboli od oštećenja mozga ukoliko ne počne liječenje od trovanja živom. Nivo tog teškog metala kod njegovih roditelja je pet do sedam puta viši od onog koji dozvoljava Svetska zdravstvena organizacija.

“Noge ga bole ako predugo stoji. Moj muž ima česte glavobolje. Rekli su nam da smo svi bolesni”, rekla je Clara Cagnapa, žrtva trovanja živom.

Američki naučnici testirali su njih i još četiri porodice autohtonih mještana Tres Islasa. Svi imaju trovanje živom jer, kako naučnici sumnjaju, jedu ribu iz rijeke.

Decenijama su nelegalni rudnici zlata izlivali hiljade tona žive u rijeke. Zvaničnici Perua navode da je gotovo 50 hiljada ljudi, odnosno 50 posto stanovnika regiona Madre de Dios izloženo trovanju. Vlada je u maju proglasila vanredno stanje.

“Mislim da ulazimo u kritičnu fazu. Stanovnici još ne umiru, ali njihova djeca će osjetiti posljedice. Posebno su ugrožene trudnice, koje trovanje prenose na svoju djecu”, rekao je autor strategije prevencije trovanja živom dr. Elvis Rojas.

Ljekari su počeli s pregledima kako bi utvrdili obim problema.

“Nadležne zdravstvene ustanove postavile su šatore u nekoliko lokalnih zajednica kako bi utvrdili koliko je ljudi izloženo kontaminaciji živom. Zdravstveni zvaničnici kažu da će početi sa uzimanjem uzoraka kose. Njihov prioritet su trudnice i djeca”, javlja reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez.

Šteta već učinjena

Vlada se godinama fokusirala na uništavanje rudarske opreme kako bi smanjila zagađenje koje uništava taj dio Amazona. Ali ekolozi već dugi niz godina traže od vlade da analizira efekte zagađenja na lokalno stanovništvo.

“Šteta je već učinjena. Živa se ne može tek tako odstraniti. Oboljeli će živu prenositi na naredne generacije. Stoga nam je potreban kontinuirani zdravstveni program“, navodi Cesar Ascorra, ekolog.

Tvrde da dvomjesečne hitne mjere neće riješiti problem. Timovi vladinih stručnjaka počeli su preglede u 11 autohtonih zajednica koje žive uz rijeku Amazon.

Ipak, mnogi poput Gilbertoa Chapiame, koji znaju da su otrovani živom, kažu da im sada trebaju ljekarski savjeti.

“Niko nam do sada nije rekao kako da se liječimo ili da spriječimo trovanje”, rekao je Gilberto Chapiama, žrtva trovanja živom.

Ljekari kažu da oboljeli poput Gilberta ili Julisiza moraju početi sa zdravom ishranom kako bi iz tijela izbacili živu, pre nego se njihovo zdravlje nepovratno naruši.

Izvor: Al Jazeera