Peru: Lešinari u borbi protiv smeća

U Peruu se ptica poznata po svom specifičnom načinu hranjenja koristi za rješavanje problema rastućeg zagađenja smećem. Deset lešinara opremljenih sitnim kamerama leti iznad glavnog grada Lime u nadi da će njihov angažman podstaći stanovnike na promjene.

Šestomjesečni Samuel je lešinar na zadatku. Uči da se vrati svom gazdi, treneru Alfredu Korei. Zadatak mu je da leti iznad Lime i pronalazi nelegalne deponije smeća.

“Nosi sićušnu i laganu kameru, koja mu ne smeta pri letu. To je idealno za rad s pticama. Malo se zna o lešinarima, ali ovo funkcionira”, rekao je Correa.

Samo 15 pravnih deponija

Bespilotna letjelica simulira let lešinara, a eksperiment pod nazivom “Savjet lešinara” osmislili su Ministarstvo okoliša i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj.

“Cilj je educirati ljude i ojačati svijest o otpadu. Uz pomoć lešinara, problem se može sagledati iz ptičije perspektive. Osim toga, oni su majstori u upravljanju otpadom”, kazao je Ricardo Ortiz, rukovodilac kampanje FCBMAYO.

Upravljanje otpadom je veliki problem u Peruu. Postoji samo 15 pravnih deponija, koje se trude nositi se sa svim onim što baca 33 miliona ljudi koji žive ovdje.

“Problem nije prikupljanje smeća, problem je njegovo odlaganje. U nadležnoj državnoj agenciji za okoliš tvrde da više od 70 posto svih opština širom zemlje otpad ne odlaže adekvatno. Otpad onda završi na ilegalnim deponijama”, javlja reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez.

Svaki dan 7.500 tona smeća

Ekolozi kažu da Lima generira 7.500 tona smeća svaki dan. Otpad se odlaže na ulicama i ugrožava zdravlje ljudi.

“Glavni problem je nepostojanje infrastrukture. Otpad moramo odlagati daleko od naselja i na prostorima koji se mogu koristiti dugi niz godina, a smjer vjetra mora biti adekvatan kako ne bi utjecao na ljude”, kazao je Mauricio Cuadra, zamjenik direktora Agencije za okoliš.

Eskadrila od deset lešinara već patrolira Limom. Svi nose GPS uređaje. Njihove putanje se snimaju i objavljuju na web stranici. Ekolozi se nadaju da će lešinari potaći maštu javnosti i ohrabriti pozive na promjenu.

Izvor: Al Jazeera