Perry: Svijet nikad bliže nuklearnom ratu

Bivši šef Pentagona upozorio je kako je povećan broj prijetnji u usporedbi s onima iz vremena Hladnog rata (EPA)

Bivši američki ministar obrane William Perry izjavio je da svijet nikada nije bio tako blizu početku nuklearnog rata.

Perry, koj je bio na čelu Pentagona od 1994. do 1997, u izjavi za Dallas Morning News je rekao da stari model sukoba između nuklearnih sila – Rusije i Amerike – nije nestao.

Kao još jedan razlog za zabrinutost, Perry je naveo i to što SAD i njihovi najbliži konkurenti Rusija, Kina, Indija i druge zemlje, u neobičnoj utrci u naoružanju stvaraju sve destruktivnije oružje, a novine u tom području se pojavljuju sve češće, prenosi Sputnjik.

Bivši ministar je podsjetio da je Pentagon već upozorio Kongres kako će mu u idućih 20 godina biti potrebne velike količine novca – oko 450 milijardi dolara. Planirano je da se tim novcem, između ostalog, izrade novi bombarderi, podmornice i rakete.

Veći broj prijetnji nego za ‘Hladnog rata’

Perry s ironijom naglašava da se sve to događa na kraju mandata predsjednika Baracka Obame, koji je u travnju 2009. godine u svom govoru u Pragu obećao da će raditi na stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja.

“Mi često razmišljamo o opasnosti od nuklearne katastrofe koja je prijetila tijekom ‘Hladnog rata’, ali ta opasnost se sada vraća. To se događa zbog konstantnog pogoršanja odnosa s Rusijom. Sve, naravno, nije tako loše kao u vrijeme ‘Hladnog rata’, ali tako je trenutačno”, rekao je Perry, kako prenosi Tanjug.

Bivši šef Pentagona također je istaknuo da je povećan broj prijetnji u usporedbi s onima iz vremena ‘Hladnog rata’.

“Suočeni smo s dvije nove vrste opasnosti, koje nisu postojale u ‘Hladnom ratu’ – jedna od njih je rizik od nuklearnog terorizma, a druga regionalni nuklearni rat, na primjer između Indije i Pakistana. Kada dodate te dvije komponente u jednadžbu, rizik od nuklearne katastrofe postaje veći”, zaključio je on.

Izvor: Agencije