Pernar osniva novu stranku, Bunjac napustio Živi zid

Branimir Bunjac, Ivan Pernar
Bunjac je najavio kako postoji mogućnost da političko djelovanje nastavi u novoj stranci Ivana Pernara (Patrik Macek / PIXSELL)

Zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Pernar, koji je u četvrtak napustio Živi zid, najavio je u petak da ne prelazi u Abecedu demokracije nego će osnovati novu stranku – Stranku Ivana Pernara – i izaći na predsjedničke i parlamentarne izbore, pri čemu želi da zajedno s njim na izbore ide Branimir Bunjac, koji je također izašao iz Živog zida.

“Ne smatram da bi Bunjac morao biti pod mojom kapom. Nikad nisam bio tašt čovjek, bitno je da idemo zajedno na parlamentarne izbore”, izjavio je Pernar novinarima u Hrvatskom saboru.

Poručio je kako nije izašao iz Živog zida zbog Bunjca nego zbog “jedne druge osobe, koja je još jučer tvrdila da je ne zanima mandat u Saboru”.

“Ja sam pred svima rekao: ‘Vidjet ćete kojom brzinom će ga aktivirati'”, kazao je Pernar, misleći pritom na potpredsjednicu Živog zida Vladimiru Palfi, prenosi Hina.

Istaknuo je kako mu je s novom strankom cilj osnovati klub zastupnika, a vidjet će s kim će to biti.

“Već imam par poziva. Ovom prilikom javno zahvaljujem [predsjedniku Hrvatske seljačke stranke – HSS] Kreši Beljaku što me pozvao u njihov klub zastupnika, ali nisam siguran da ću im se pridružiti”, rekao je.

‘Spremni smo na nove pobjede’

Upitan zbog čega ipak ne odlazi u Abecedu demokracije, Pernar je ustvrdio da mu je noćas već 2.700 ljudi potpisalo pristupnicu za Stranku Ivana Pernara, a grupa za članove narasla je već na 6.300 ljudi.

“Cilj mi je pokrenuti novu priču. Znam da je novac u Abecedi demokracije od mog mandata i bio je namijenjen mom političkom radu, ali također sam svjestan da će mediji, koji su kontrolirani i rade protiv mene godinama, to pokazati kao čin prevare i gramzivosti, u potpunosti ignorirajući razloge zašto sam to uopće napravio”, rekao je.

“Idemo na predsjedničke izbore i spremni smo na nove pobjede. Vjerujem da će birači Živog zida prepoznati tko je autentičan predstavnik njihove opcije”, najavio je Pernar, ocijenivši da aktualni i nominalni predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić to nikako nije.

Bunjac je u petak izvijestio da je izašao iz Živog zida, a najkasnije u roku osam dana napustit će i Hrvatski sabor.

U izjavi novinarima pojasnio je da više neće biti saborski zastupnik jer će Vladimira Palfi, Sinčićeva supruga, aktivirati mandat koji trenutačno on konzumira kao njezina zamjena, ili će on sam podnijeti ostavku na dužnost saborskog zastupnika jer taj mandat pripada Živom zidu.

“Sada postajem neovisni zastupnik. Na redu je Palfi, koja je prije deset dana napisala zahtjev za aktivaciju mandata, a ako ona to ne učini, podnijet ću ostavku i vratiti se na svoje radno mjesto u osnovnoj školi”, rekao je Bunjac, napomenuvši da će još osam dana biti nezavisni zastupnik, koliko je potrebno da se provede procedura aktiviranja mandata.

‘Kroz Sinčićeva usta govori supruga’

Najavio je kako postoji mogućnost da političko djelovanje nastavi u novoj stranci Ivana Pernara.

Kaže da će sjesti i razgovarati s Pernarom kako bi vidjeli na kojim bi temeljima i s kojim ljudima gradili novu stranku.

“Za mene je ovo važan i emotivno težak trenutak jer svi mi koji smo bili u Živom zidu istinski nismo bili samo članovi Živog zida nego smo živjeli za Živi zid i bili smo praktički u jednoj obitelji”, kazao je Bunjac novinarima u Saboru.

“Kada smo vidjeli da stranku preuzima jedna osoba i u potpunosti je privatizira kao svoj obrt i da ne postoje nikakve šanse da ta osoba, hrvatska verzija Elene Ceausescu, dozvoli bilo kakve, pa i najnamještenije, najfarsičnije izbore u stranci, kada smo vidjeli da ta osoba otvoreno radi protiv saborskih zastupnika i svih članova koji žele pridonijeti stranci, nismo imali izbora i morali smo prestati davati podršku takvoj politici”, ponovio je Bunjac svoje optužbe na račun Palfi.

Upitan je li o svemu razgovarao sa Sinčićem, odgovorio je da mu je nekoliko puta predlagao razgovor, ali ga ne može dobiti.

“Sreo sam ga u Saboru, razgovarali smo, ali on nije odlučio ni o čemu. Zadnjih smo dana slali poruke da se raspišu unutarstranački izbori, ali reakcije nema. Sinčić misli da treba razgovarati o 5G mrežama, sakrio se u mišju rupu i ne izlazi pred novinare”, kaže Bunjac.

“Sinčić ni o čemu ne odlučuje. Kada otvori usta, kroz njega govori njegova supruga. Neshvatljivo je koliko je u posljednjih godinu-dvije uspio promijeniti osobnost”, ocijenio je.

Živi zid demantira Bunjca

Na pitanje zašto je tek sada progovorio o problemima s Palfi, koji, kako tvrdi, već dugo traju, kazao je da je tih problema bio svjestan od početka i da joj se nebrojeno puta suprotstavio.

“Situacija je kulminirala u kampanji i da smo to tada objavili, ne bismo osvojili mandat u Europskom parlamentu i bili bismo optuženi da smo smišljeno rušili kampanju. Na sve smo to upozoravali na stranačkim tijelima, ali se krenulo s prijetnjama i pritiscima da bi sve kulminiralo ‘dječjom presicom’ na Zrinjevcu”, iznio je detalje unutarstranačkih sukoba.

U Živom zidu dogodio se sukob u vezi s time tko će biti stranački zastupnik u Europskom parlamentu. Bunjac i Pernar optužili su Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona glavni uzrok krize.

Živi zid demantirao je u petak Bunjčevu izjavu da je potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi zatražila aktivaciju svog mandata u Hrvatskom saboru:

“S tiskovne konferencije g. Bunjca izašla je netočna informacija kako je kolegica Vladimira Palfi tražila aktivaciju svog mandata u Hrvatskom saboru, što se lako može provjeriti s nadležnim tijelima Sabora. Nitko nije još tražio aktivaciju mandata, ali zbog nastalih okolnosti kolegica Palfi će to učiniti sljedeći tjedan, a u Sabor će ići netko treći sa liste”, piše u priopćenju Živog zida.

Izvor: Agencije