Oglasi

Perković i Mustač tužili Njemačku Strasbourgu

Bivši obavještajaci tvrde da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje za učešće u ubistvu hrvatskog emigranta.
Josip Perković, Zdravko Mustač, Anto NobiloSud u Minhenu osudio je Zdravka Mustača i Josipa Perkovića 2016. godine na doživotnu zatvorsku kaznuAP - Arhiva

Na Europski sud za ljudska prava u Strasborugu stigla je tužba bivših jugoslavenskih, ali i hrvatskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u kojoj tvrde da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje za učestvovanje u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a iako su dvojica osuđenika već trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, njihovim advokatima, kao ni hrvatskim institucijama još nije poznato kada će se to dogoditi.

Nikakvi dokumenti iz Njemačke vezani za Perkovića i Mustača, koji su izručeni pod uslovom da kaznu služe u Hrvatskoj, još nisu došli na hrvatske sudove, a o tome, kako se neslužbeno doznaje, ništa ne znaju ni u Ministarstvu pravosuđa.

Perkovićev advokat Anto Nobilo izjavio je Hini da je od njemačkog tužiteljstva nadležnog za izdržavanje kazne, što je pandan hrvatskom sucu izvršenja, doznao kako je izdan nalog njemačkom Ministarstvu pravosuđa da se Perkovića i Mustača uputi na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

Nobilo: Postoji dokument koji nitko ne izvršava 

"Taj dokument imamo, ali nitko ga ne izvršava. Pisao sam i njemačkom ministru pravosuđa tražeći da se to požuri, no još nisam dobio nikakav odgovor", kazao je Nobilo.

Kada tražena dokumentacija dođe u Hrvatsku zagrebački Županijski sud presudu treba podvesti pod hrvatske zakone i sankcije. Nobilo ističe da bi se na Perkovića i Mustača trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubistva zbog kojeg su osuđeni.

Iako je najveća kazna tada bila 20 godina ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubistvo ne može odrediti više od 15 godina, kazao je Nobilo.

Podsjeća i da bi prema odluci njemačkog suda "unatoč deklaratornoj doživotnoj kazni, Perković treba biti pušten 20. januara 2028. dakle za 15 godina" pa ne očekuje ni da će hrvatski sud biti stroži.

Njemačku tužili zbog povrede prava na pravično suđenje

Advokati koji od početka upozoravaju da prava njihovih branjenika nisu poštovana očekuju da bi u Njemačkoj moglo doći i do novog postupka, ukoliko Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdi povredu prava na pravično suđenje, zaštićenu Evropskom konvencijom.

"Ako u Strassbourgu utvrde povredu prava na pravično suđenje Nijemci bi trebali obnoviti postupak", rekla je Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat. Kazala je da je nedavno poslana tužba zaprimljena na Evropskom sudu za ljudska prava i da očekuje prolazak tzv. prve trijaže.

"Ako tužba prođe prvi prag dopuštenosti šalje se tuženoj državi, utvrđuju se činjenice i postavljaju pitanja. Na ta pitanja prvo odgovara tužena država, a potom se i podnositelji moraju očitovati na navode tužene države. Ukoliko do tada ne bude novih dodatnih okolnosti postupak je završio i čeka se pismena presuda u prvom stupnju", pojasnila je odvjetnica.

Kazala je i da bi kroz nekoliko mjeseci trebalo biti poznato "hoće li doći do odbačaja tužbe", a ako je sud prihvati prvostepena će odluka uslijediti za najmanje dvije godine.

Suci se nisu izuzeli, Dauster i lično pristran

Glavni argument da Perković i Mustač nisu imali pravično suđenje odbrana nalazi u činjenici da su isti suci najprije sudili Krunoslavu Pratesu, osuđenom na doživotni zatvor, koji je potom dosuđen i dvojici bivših visokorangiranih Udbaša.

"Osim toga čitavo sudsko vijeće koje je donosilo prvostupanjsku odluku sudjelovalo je u istom postupku o potvrđivanju optužnice, kao i o produljenju pritvora… Suci koji su odlučivali o produljenju pritvora odlučivali su i u drugom stupnju (Becker, Tiemann), a sudac Hubert koji je odlučivao o pritvoru, odlučivao je u prethodnom postupku u drugom stupnju o krivnji supočinitelju", stoji u tužbi Evropskom sudu.

Ističu i da predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster nije dao ni izjavu o svom sudjelovanju u prethodnom postupku, iako je po njemačkom pravu to bio dužan učiniti.

Za Daustera navode i da je bio lično pristran, što je "pokazivao na svakom koraku", reagirajući blagonaklono prema svjedocima optužbe, a "izuzetno agresivno prema svjedocima obrane". "Sud je više puta isticao da pravda ne samo da mora biti izvršena, već mora biti vidljivo da se izvršava", stoji u tužbi Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.