Perišić: Idemo na pobjedu protiv Španije

Španski selektor kazao kako očekuje otvorenu utakmicu protiv Hrvatske (EPA)

Reprezentativac hrvatske reprezentacije Ivan Perišić je dan uoči utakmice njegove reprezentacije sa Španijom na Evropskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj istakao da je “crvena furija“ jedan od glavnih favorita za naslov prvaka, ali da “Vatreni“ idu na pobjedu.

Krilni igrač Intera je naglasio kako Španija ima jaku ekipu, koja je dugo na okupu, ali i dodao kako je protiv takvih ekipa još veći motiv.

“Najbolje je igrati protiv takvih momčadi, Španjolci se sigurno neće braniti. To je bolje za nas. Idemo na pobjedu i osvajanje prvog mjesta u skupini,” poručio je.

Atmosfera raste

Perišić je još jednom pohvalio atmosferu u hrvatskoj reprezentaciji koju nije pokvario incident s hrvatskim huliganima.

“Nakon utakmice protiv Češke je bio čudan osjećaj, ali atmosfera raste iz dana u dan. Zaista je sjajna i svi jedva čekamo utakmicu”, istakao je on.

Dodao je kako bi bilo pogubno prepustiti inicijativu Špancima na sutrašnjoj utakmici.

“Ako im prepustimo inicijativu, izgubili smo utakmicu. Ako budu imali veći posjet, mi ćemo se previše potrošiti, ali ako budemo na razini kao iz prve dvije utakmice, možemo se nadati pozitivnom rezultatu“, kazao je on.

Španske novinare je najviše zanimalo hoće li nastupiti Luka Modrić.

“Zna se koliko Modrić znači za našu momčad. No, možda je bolje da ne igra protiv Španjolske, da se odmori i potpuno oporavi za osminu finala. Imamo dovoljno kvalitetnih igrača koji ga mogu  zamijeniti, poručio je.

Perišić se osvrnuo i na hrvatske navijače.

“Nadam se i očekujem podršku kakvu smo imali protiv Turske i veći dio utakmice protiv Češke. Navijači su nam bili fenomenalni, ako izuzmemo tih pet minuta“, kazao je on.

Del Bosque: Hrvatska nije samo Modrić

Selektor reprezentacije Španije Vicente del Bosque je prethodno izjavio kako Hrvatska ima odličnu ekipu, bez obzira na to da li će u sastavu biti vezni igrač Real Madrida Luka Modrić.

Modrić je povrijedio prepone u duelu 2. kola protiv Češke u petak.

“Modrić je odličan igrač i mnogo opasnih akcija kreće od njega. No, Hrvatska nije samo Modrić. Na osnovu onoga što sam vidio u prve dvije utakmice ovog takmičenja, Hrvatska je jedna od najboljih ekipa. Oni igraju na visokom nivou i očekujem tešku utakmicu”, izjavio je Del Bosque.

Utakmicu u Bordeauxu Španija dočekuje kao vodeći sastav u grupi s maksimalnih šest bodova, te je već osigurala plasman u osminu finala, dok je Hrvatska u prva dva kola osvojila četiri boda.

Hrvatskoj potrebna pobjeda

To znači da je Španiji za osvajanje prvoga mjesta dovoljan i bod, dok je Hrvatskoj potrebna pobjeda.

Slična je situacija bila i prije četiri godine na EURO-u u Poljskoj kada su se Hrvatska i Španija također susrele u posljednjem kolu takmičenja u grupi.

Tada je Španiji remi donosio plasman u četvrtfinale, dok je Hrvatskoj za prolazak među najboljih osam trebala pobjeda.

Španija je tada slavila 1:0 u samoj završnici utakmice.

“Očekujem otvorenu utakmicu. Možemo zaboraviti na to da smo bili u ovakvoj situaciji i prije četiri godine iako će, kao i onda, oba tima igrati na pobjedu”, istakao je Del Bosque.

Iako španski mediji nagađaju kako će u utakmicu protiv Hrvatske Del Bosque krenuti s četiri nova igrača u početnom sastavu u odnosu na utakmice protiv Češke (1-0) i Turske (3-0), španski selektor to nije želio potvrditi.

“Naš je cilj pobjeda i ja ću izabrati onaj tim koji će nas dovesti u situaciju da ju i ostvarimo. U odbrani igramo jako dobro, a u napadu pronalazimo kanale kojima uspijevamo slomiti suparničke odbrane”, zaključio je Del Bosque.

Selektor Hrvatske reprezentacije Ante Čačić se nije oglašavao povodom ove utakmice zbog toga što je Hrvatski nogometni savez (HNS) čekao kaznu Evropske nogometne reprezentacije (UEFA).

HNS je u ponedeljak kažnjen 100.000 eura nakon incidenata koji su se desili na utakmici EURO-a između Hrvatske i Češke.

Izvor: Agencije