Period inkubacije korona virusa može trajati do 24 dana

Korona virus
Schwann kaže da nema dovoljno kapaciteta, a stopa pojavnosti rapidno se povisuje (EPA)

Studija u Kini pokazala je da razdoblje inkubacije novog tipa korona virusa (2019-nCov) može trajati i do 24 dana.

Skupina vodećih kineskih epidemiologa, na čelu s dr. Cong Nanhaanom, istraživala je uzorke najmanje 1.099 osoba zaraženih korona virusom, objavili su kineski mediji.

Studija je pokazala kako je samo 13 zaraženih imalo kontakt s divljim životinjama, otprilike trećina njih bila je u Wuhanu, gdje je nastala epidemija, a razdoblje inkubacije korona virusa promjenjivo je i može trajati do 24 dana.

Najčešća komplikacija upala pluća

Studija je objavljena na akademskoj platformi medRvix, a navedeno je kako prosječno razdoblje inkubacije iznosi tri dana, dok se u drugoj studiji navodi razdoblje pet dana, prenosi Anadolija.

Stručnjaci su otkrili da je 43,8 posto pacijenata imalo povišenu temperaturu kao prvi simptom, dok ih je 90 posto imalo temperaturu nakon što su hospitalizirani.

Najčešća komplikacija u procesu hospitalizacije bila je upala pluća kod 79,1 posto pacijenata, a kod 3,37 posto akutno zatajenje dišnog sustava.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine priopćila je kako je u protekla 24 sata preminulo 97 zaraženih osoba, čime je broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji porastao na 909.

U 24 sata 3.061 novi slučaj zaraze

Navodi se da je dosad potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod 40.171 pacijenta, među kojima je 6.500 u kritičnom stanju.

Samo u protekla 24 sata potvrđen je najmanje 3.061 novi slučaj zaraze virusom.

Pod nadzorom je 187.518 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

Izvor: Agencije