Oglasi

Peres zadužio Netanyahua da formira vladu

Dosadašnji izraelski premijer je obećao da će osnovati 'najširu moguću vladu nacionalnog jedinstva'.
Peres je mandat za formiranje vlade dao NetanyahuuReuters

Predsjednik Izraela Shimon Peres zvanično je u subotu navečer zadužio dosadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da formira novu vladu.

Netanyahu je odmah potom obećao da će osnovati "najširu moguću vladu nacionalnog jedinstva", apelirajući i na one političke lidere koji ga nisu predložili za premijera da uđu u nju.

Također je kazao da će prioritet njegove vlade biti da omete napore Irana da razvije nuklearno oružje i da se bavi zalihama oružja u regionu.

Obećao je da će težiti miru, rekavši da je "svaki dan koji prođe bez pregovora s Palestincima" izgubljen dan i apelirajući na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da se vrati pregovoračkom stolu.

Zajednička lista Netanyahuovog konzervativnog Likuda i nacionalistčke partije Izrael naš dom pobijedila je na općim izborima održanim 22. januara, osvojivši 31 od ukupno 120 mjesta u parlamentu - Knesetu.

U konsultacijama s Peresom u srijedu i četvrtak, šest od 12 partija koje su ušle u Kneset i imaju zajedno 82 poslanika predložilo je Netanyahua za mandatara.

Pregovori o koaliciji

Preostale partije nisu imenovale alternativnog kandidata za premijera kada su se sastale s Peresom.

Netanyahu sada ima na raspolaganju 28 dana da formira koaliciju, mada se taj rok može produžiti za dvije sedmice ako bude potrebno.

Pregovori o koaliciji mogu u subotu navečer zvanično početi, iako se već uveliko spekulira od izbora ko će ući u nju.

Jair Lapid, koji predvodi novu partiju centra Jesh atid (Ima budućnosti) sa 19 poslanika, drugi po jačini u 19. Knesetu, smatra se ključnim za svaku stabilnu vladu.

On je svoj ulazak u nju uslovio okončanjem oslobođanja od vojnog roka ultraortodoksnih Izraelaca i obnovu mirovnog procesa s Palestincima.

Ti zahtjevi ga dovode u sukob s desnim i ultraortodoksnim partijama, koje se smatraju Netanyahuovim prirodnim partnerima.

Treći put premijer

Netanyahu može i bez Lapidove partije formirati vladu, ali ona ne bi bila stabilna i koalicija ne bi bila velika.

Sada se uveliko nagađa koji će portefelj dobiti Lapid, odnosno da li će biti ministar finansija ili vanjskih poslova.

Ultradesna partija Jevrejski dom sa 12 mandata također je predložila Netanyahua za mandatara i vjeruje se da će i ona biti koalicioni partner.

Očekuje se i ulazak ultraortodoksnog Shasa, koji je osvojio 11 mandata i Ujedinjene tore judaizam sa sedam, mada ih Netanyahuu neće biti lako smjestiti u koaliciju pored Lapida, zbog odnosa prema vojnom roku.

Netanyahua je predložila i do sada najveća partija u Knesetu, koja je na novim izborima osvojila samo dva mjesta, partija centra Kadima.

Ako Netanyahuu pođe za rukom da formira vladu, on će treći put biti premijer.

Izvor: Agencije