Penzionirani pukovnik novi šef diplomatije Sjeverne Koreje

Ri Son-gwon nema iskustva s pregovorima sa SAD-om (AP)

Sjeverna Koreja je za novog ministra vanjskih poslova imenovala bivšeg visokog oficira vojske s malo iskustva u pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je moguća najava da će Pjongjang u razgovorima o nuklearnom oružju zauzeti tvrđi stav.

Korejska agencija KCNA javlja da je za ministra imenovan Ri Son-gwon, koji je u četvrtak za inostrane diplomate u Pjongjangu priredio prijem.

Južnokorejski te mediji iz zemalja van Korejskog poluotoka prije toga su javili da je Sjeverna Koreja o Rijevom imenovanju ranije upoznala diplomate.

U govoru na banketu, “drug Ri Son-gwon je rekao da je korejski narod općoj ofanzivi probio prepreke napretku socijalističkog razvoja kroz samoopredjeljenje i javno iznio vanjskopolitičke stavove sjevernokorejske vlade”, navela je KCNA.

Pregovarao s Južnom Korejom 15 godina 

Ri je penzionirani pukovnik sjevernokorejske voske, koji je vodio vladino tijelo odgovorno za odnose s Južnom Korejom, s kojom je vodio razgovore u proteklih 15 godina.

No, s pregovorima sa SAD-om nema iskustva.

U Južnoj Koreji poznat je po, kako se navodi, grubim primjedbama na račun južnokorejskog biznismena koji je u septembru 2018. godine posjetio Pjongjang.

Još nije poznato šta se desilo s Rijevim prethodnikom Rijem Yong-hoom, karijernim diplomatom koji je smijenjen sa funkcije, a čije je ime KNCA posljednji put spomenula u augustu prošle godine.

Izvor: Agencije