Penzioni sistem u FBiH se urušava, koalicioni partneri se svađaju

Premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je u utorak da više ne može garantirati redovnu isplatu mirovina u tom entitetu, nakon što federalni Parlament nije po hitnom postupku razmatrao novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Povlačenje zakona iz hitne procedure bilo je među zahtjevima sindikata policajaca iz sedam kantona u Federaciji, koji su uoči sjednice Parlamenta organizirali demonstracije.

Tražili su da se u redovnoj proceduri usvoji amandman koji garantira da će se odlazak u mirovinu policijskih službenika rješavati posebnim zakonom.

Zahtjevima policajaca protive se i iz entitetskog udruženja umirovljenika.

 

Ne žele da bilo koja kategorija umirovljenika bude privilegirana, kažu, i najavljuju da će, u protivnom, organizirati prosvjede.

Federalna Vlada nije prihvatila ni amandmane Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, jednog od tri koalicijska partnera u entitetskoj vlasti, zbog čega ni zastupnici te stranke nisu podržali hitnu proceduru za usvajanje zakona.

Pozvali su entitetskog premijera Novalića da podnese ostavku ako ne može garantirati isplatu mirovina.

Novalić je upozorio da će se Fond penzijskog/mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federaciji urušiti ne bude li u konačnici usvojen predloženi zakon.

Kasnije je, po završetku zasjedanja entitetskog Parlamenta, rekao kako je problem koji se odnosi na zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju “najvažniji društveni problem”.

 

Po njemu, ključno su u tome ogroman deficit i veliki broj zakona prema kojima su ljudi dobivali mirovine.

Naveo je i kako je 410.000 umirovljenika primanja dobilo prema različitim zakonima.

“Oni koji su povlašteni sve su povlašteniji, a oni koji se nalaze dolje sve su siromašniji. Zato je Vlada Federacije pokušala zamijeniti šumu zakona pravednim ekonomskim zakonom”, kazao je Novalić.

Na upit o zahtjevima za ostavku, odgovorio je kako “nije profilirani političar i ne pada mu na pamet da im [SBB BiH] da u ruke penzionere”.

Iz Stranke demokratske akcije, čiji je član i entitetski premijer Novalić, poručili su kako su iznenađeni stavom SBB-a, čiji su zastupnici glasali protiv predložene hitne parlamentarne procedure za razmatranje novog najavljenog zakona o mirovinama.

Naročito ih iznenađuje, rekli su, što su SBB-ovci tako glasali iako je predloženi zakon proizašao iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, na čijem je čelu njihov stranački kolega, ministar Vesko Drljača.

 

Novalić je najavio da će iskoristiti ustavnu mogućnost i za 15 dana ponovno uputiti u proceduru zakon po hitnom postupku, jer je “jedan od najznačajnijih reformskih akata, na kojem je dugo rađeno uz saglasnost samih penzionera”.

“Novi zakon, osim što mu je težnja da štiti penzionere srazmjerno njihovoj ugroženosti, osigurava i stabilnost penzionog fonda te redovnost isplate penzija, dok će, ostanu li na snazi sadašnji propisi i anomalije koje su proizveli, doći do urušavanja penzionog fonda”, ustvrdio je Novalić.

“Neće doći u pitanje redovnost isplate narednih 12 penzija, ali za godinu dana i nešto više, nastavi li se gomilanje problema, situacija može kulminirati”, upozorio je Novalić.

Izvor: Al Jazeera i agencije