Penzioneri najbolje osjete sezonski rast cijena

Ponudu sezonskog voća i povrća u trgovinama prati i sezonsko povećanje cijena. Najviše to primjećuju penzioneri i oni koji žive od zarada u javnom sektoru.

Iako su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, plate u Srbiji u prosjeku iste kao u ovo vrijeme prošle godine, značajna je razlika kreće li se u kupovinu sa platom državne ili privatne firme.

Med, pa još sa saćem, za Ružicu je pravi luksuz.

„Meni je skupo. Meni je baš skupo. I ne mogu sebi da priuštim ni ono najneophodnije. Ali, šta možemo, izdržaćemo. Jer, kaže (premijer Srbije Aleksandar) Vučić – strpite se. Strpićemo se“, kaže ona.

Izreka kao umijeće

Strpljen – spašen, kažu u narodu. U svakodnevnom životu, za penzionere u Srbiji sa prosječnim mjesečnim primanjima od 210 eura, to znači vrhunsko ekonomsko umijeće.

„Ne možeš svaki dan sve isto da kupiš. Ako kupiš danas više, onda gledaš sutra manje. Mi tako penzioneri, mi smo navikli da stalno kalkulišemo“, govori Mirjana.

Kalkuliranje je i za zaposlene u javnom sektoru neophodna vještina. Ovog aprila prosječna neto zarada iznosila je 380 eura, što je gotovo na istom nivou, kažu ekonomisti, kao u istom periodu prošle godine. Nije, međutim, uopće isto radite li u državnoj ili privatnoj firmi.

Tako su u privatnom sektoru plate u prvom kvartalu porasle za blizu šest posto, dok su u javnom opale za 7,5%.

Trešnje na komad

Ako je suditi prema statistici, trenutno u Srbiji najbolje žive zaposleni u industriji, građevinarstvu, saobraćaju i trgovini, dok su pad životnog standarda najviše osjetili oni koji su nezadovoljstvo zbog toga iskazivali i protestima, poput prosvjetnih radnika.

„U državnoj upravi, obaveznom socijalnom osiguranju, obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, sve su to uglavnom delatnosti u javnom sektoru i pad je razumljiv zbog procesa konsolidacije koji je u toku, bio u 2014 i sada je u 2015.“, navodi Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Rast cijena stabilizirao se, kažu ekonomisti, na otprilike dva posto godišnje. Da bi se ta stabilnost prenijela i na odnos kupca i prodavca, ovog proljeća neki su prodavali, a vjerovatno neki i kupovali – trešnje na komad.

Izvor: Al Jazeera