Penzioneri FBiH na rubu egzistencije

Prosječna penzija u bh. entitetu Federacija BiH iznosi oko 180 eura. Osim što je niska, vrlo često i kasni, a ni to nisu jedini problemi koji muče penzionere. Federalnoj Vladi dostavili su popis zahtjeva, a ako ih ne ispuni, izaći će na ulice.

Svako jutro Salko Mujanović dolazi u istu trgovinu kupiti najneophodnije.

Pred kraj je mjeseca, kaže, pa novca ima tek za hljeb i mlijeko. Voće, inače, kupuje na komad, ali sada nema ni za toliko.

Penzije nekada kasne i po 15 dana. Kada i stigne Salkina, od blizu 170 eura jedva da pokrije troškove režije i lijekova.

„Nisam dostigao ni standard predratni. Godine 1982. imo sam grijanje, a sad ga nemam. Nije problem da kupim peć koja je otišla, ali je problem u ćumuru”, žali se Salko Mujanović.

Penzija niža od zarađene

Na život u siromaštvu žali se najveći broj penzionera.

Prosječna penzija u Federaciji iznosi 184 eura, 62 posto penzionera prima minimalnu od 163 eura. Zajamčenu od 218 ima 18 posto penzionera

“Zašto je niska? Niska je zbog toga što su se rješavali nagomilani socijalni problemi od strane Vlade preko leđa penzionera enormnim penzionisanjem”, objašnjava Fikret Viteškić, predsjednik Skupštine Saveza Udruženja penzionera u Kantonu Sarajevo.

Zbog niza poteza ove i prethodnih Vlada, penzija Fikreta Viteškića je mnogo niža od one koju je zaradio.

“Ona je povećavana do sad nekoliko puta tako da ona sad iznosi dvije trećine penzije po rješenju“, kaže Viteškić, dodajući kako za života vjerovatno neće ostvariti penziju koju je zaradio.

Samo 1998. njegova penzija umanjena je za 32 posto. Zahtjev da se penzije, umanjene te godine, povećaju za 10 posto u ponedjeljak je za Vladu Federacije bio neprihvatljiv. Zbog toga je propao sastanak između predstavnika penzionera i Vlade.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera