Oglasi

Pentagon ulaže dvije milijade dolara u umjetnu inteligenciju

Sadašnji roboti, koliko god bili razvijeni i samostalni, ne mogu se jednostavno prilagoditi kada se pojavi nova tehnologija.
Umjetna inteligencijaUlaganja bi trebala transformirati računala kako bi postala stručan alat u rješavanju problema neprilagodljivosti robotaReuters - Ilustracija

Istraživačka agencija Pentagona DARPA objavila je da je uložila 2 milijarde dolara u umjetnu inteligenciju za razvoj strojeva koji bi se mogli sami prilagoditi novim situacijama.

Taj novac će omogućiti Agenciji ministarstva obrane za razvoj novih tehnologija (Defense Advanced Research Projects Agency) da financira dvadesetak već pokrenutih planova i pokretanje brojnih drugih u idućih 12 mjeseci, precizirao je direktor DARPA-e Steven Walker na konferenciji za novinare blizu Washingtona.

"Ta ulaganja bi trebala transformirati računala kako bi postala stručan alat u rješavanju problema", dodao je Walker, prenosi se u priopćenju.

"Želimo proučiti kako strojevi mogu steći komunikacijske i kvazi-ljudske sposobnosti razmišljanja, prepoznavati promijenjenu situaciju ili okoliš i prilagoditi im se", objasnio je, kako prenosi Hina.

Sadašnji roboti neprilagodljivi

Sadašnji roboti, koliko god bili razvijeni i samostalni, ne mogu se jednostavno prilagoditi kada se pojavi nova tehnologija.

Znanstvenici žele da se oni sami budu sposobni prilagoditi.

Među razmatranim aplikacijama, DARPA je navela ubrzanje procesa provjere identiteta.

Ali istraživanja DARPA-e, koje u potpunosti financira Pentagon, prvenstveno su namijenjene aplikacijama koje se koriste u sukobima, poput dronova koji bi u tom slučaju postajali sve autonomniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.